Vastgoedeigenaar houdt nieuw centrum in dorp al 30 jaar tegen

Het protestbord 'Helemaal super?' op de ontwikkellocatie
Het protestbord 'Helemaal super?' op de ontwikkellocatie © Dennis van Schie
DEN HOORN - Al zo'n dertig jaar liggen er plannen om het centrum van Den Hoorn een boost te geven. Net zo lang is er juridisch getouwtrek over het hoe, waarom, waar en wanneer. Een ontwikkelaar en de gemeente staan al die tijd lijnrecht tegenover elkaar. Tot nu. Na bijna drie decennia lijkt er eindelijk een opening te zijn. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en zo lang kunnen duren? Een reconstructie van dit hoofdpijndossier.
Eind jaren negentig presenteert projectontwikkelaar Gerard van Leeuwen, eigenaar van de Plus-supermarkt in het dorp, het plan om zijn winkel te verplaatsen van de Leeuwenberg naar een plek tussen watergang de Look en de Dijkshoornseweg, zo'n tweehonderd meter verderop. Op deze plek staat eerder een meelfabriek, maar de ontwikkelaar weet zo'n 25 jaar geleden dit stuk grond in bezit te krijgen. Overigens is de franchisenemer van de Plus verre familie van de projectontwikkelaar.
Aanvankelijk staat de toenmalige gemeente Schipluiden, waar Den Hoorn dan onder valt (sinds 2004 maakt Den Hoorn deel uit van de gemeente Midden-Delfland, red.) op dit, welwillend tegenover het idee. Met instemming van de supermarktmanager worden omliggende gronden opgekocht om er een groot winkelcentrum te bouwen, maar daar wordt later - vanwege de hoge kosten - toch vanaf gezien.

Jumbo-supermarkt met huizen

Gerard van Leeuwen krijgt vervolgens toestemming om er zelf iets moois van te maken, maar komt er met de gemeente niet uit. Er volgt een patstelling en de gemeente Midden-Delfland verbreekt zelfs in 2012 alle gesprekken met Van Leeuwen. Er volgt een prijsvraag voor de herontwikkeling van de locatie, die gewonnen wordt door vastgoedbedrijf Waaijer.
In het winnende plan is een Jumbo-supermarkt voorzien, aangevuld met huizen. Die keuze leidt tot weerstand bij winkeliers en een deel van de inwoners, maar wordt uiteindelijk toch doorgezet, ondanks een juridische kink in de kabel. Den Hoorn zit ondertussen al jaren opgescheept met een grauw, gapend gat. Muziekgroep De Maxima's kan het niet langer aanzien maakt er zelfs een lied over: 'Het gat van Den Hoorn'.
De Maxima's met 'Het gat van Den Hoorn':
De gemeente Midden-Delfland en Van Leeuwen staan de afgelopen jaren meerdere keren tegenover elkaar in de rechtbank. Van Leeuwen zegt intussen al miljoenen kwijt te zijn aan de kwestie. 'In de contracten die ik heb overgenomen van de eigenaar van de meelfabriek, staat dat er een eeuwigdurend bouwverbod is op de erfdienstbaarheden', zegt de grondeigenaar daarover.
In december vorig jaar volgt een nieuwe stap. De gemeente Midden-Delfland start een onteigeningsprocedure, die inhoudt dat Van Leeuwen kan worden gedwongen om 'in het algemeen belang' zijn gronden af te staan. De rechter bepaalt in dat geval de schadevergoeding.

'Dit is voor de bühne'

Volgens toenmalig wethouder Wendy Renzen is deze procedure - die zo'n twee jaar in beslag moet nemen - kansrijk. Maar Gerard van Leeuwen denkt daar heel anders over. 'Ik durf te zeggen dat dit voor de bühne is, omdat ze het nooit voor elkaar krijgen.'
Maar eigenlijk interesseren de erfdienstbaarheden Van Leeuwen allang niets meer. Het is voor hem inmiddels een principezaak geworden. De ondernemer voelt zich al veel te lang slecht behandeld en tegengewerkt. 'De gemeente zit me al zestien jaar dwars.' Hij stuurt eind 2021 een ultiem compromisvoorstel, waar de gemeente volgens hem geen 'nee' op kan zeggen.
Vastgoedeigenaar houdt nieuw centrum in dorp al 30 jaar tegen
Vastgoedeigenaar houdt nieuw centrum in dorp al 30 jaar tegen
Toch komt er deze week ineens een konijn uit de hoge hoed. De gemeente Midden-Delfland, bouwer Waaijer, Plus-vastgoed én ondernemer Gerard van Leeuwen komen met een gezamenlijk plan. In het plan komt de nieuwe Jumbo er gewoon, maar de dertien woningen die daarnaast gepland stonden, worden geschrapt.
In plaats daarvan komt er een appartementencomplex van 28 huizen. De bestaande Plus-supermarkt - die dus eigendom is van Van Leeuwen - mag in het plan worden vergroot. En op de plek van het Groene Kruisgebouw aan de Beatrixstraat komen parkeerplaatsen voor de Plus, met daarbovenop zes studiowoningen voor starters.

Strijdbijl wordt begraven

Tot daadwerkelijke onteigening komt het nu dus niet. Sterker nog, zowel de gemeente Midden-Delfland als supermarktondernemer Gerard van Leeuwen zullen alle juridische procedures stopzetten. Nog dit jaar wordt een vergunning aangevraagd voor de bouw van het appartementencomplex.