Van de hoofdredactie: hoe Sinterklaas drilboor doet zwijgen

Sinterklaas op Pakjesboot070
Sinterklaas op Pakjesboot070 © Owen O'Brien
DEN HAAG - Hij is er weer. En dat maakt dat de redactie van Omroep West nog meer zindert dan anders. Zaterdag deden we verslag van de intocht in Scheveningen en de rijtoer door Den Haag. Vanaf maandag tot en met vrijdag is er Sintvoorieder1, de sympathiekste inzamelactie die er bestaat. Hoofdredacteur Henk Ruijl legt uit waarom de omroep een week lang rent, vliegt en vergaart. En hoe het komt dat de drilboor in hartje Den Haag stil komt te liggen.
Wanneer het aanstaande vrijdag tegen 19.00 uur loopt, moet je onze teamleider radio Patrick van Houten niks meer vragen. Koffie, thee of een ander drankje aanbieden helpt evenmin.
Patrick is in de centrale bibliotheek van Den Haag dan maar met een ding bezig: hoeveel cadeaus hebben luisteraars, kijkers en volgers van Omroep West en elf lokale omroepen dit jaar ingezameld om zoveel mogelijk kinderen blij te maken op 5 december?

Ieder kind verdient gezien te worden

Hij niet alleen. Samen met de tientallen vrijwilligers van de stichting Sintvoorieder1 neemt gaandeweg komende week de opwinding toe en verlangen we ernaar een glimlach te toveren op steeds meer kindergezichten.
Voor een op de tien kinderen die opgroeien in armoede is een cadeautje op sinterklaasavond allerminst vanzelfsprekend. Sociaal en emotioneel heeft dat grote impact. Terwijl ieder kind het verdient gezien te worden.

In de actiestand

Vanuit die verbinding zijn we als Omroep West graag een week lang in de actiestand voor kinderen en jongvolwassenen van 0 tot en met 18 jaar. Dat hoort bij ons als regionale publieke omroep, vinden wij.
We doen meer dan verhalen maken die ertoe doen. De handen uit de mouwen steken, zoals ook gebeurt tijdens de vrijwilligersactie NL Doet, past bij de omroep die we voor je willen zijn.

Samen met lokale omroepen

Wat ooit begon als een mooi gebaar van Den Haag FM is uitgegroeid tot een actie die veel mensen en omroepen in het bijzonder verbindt. De radio-, televisie- en onlineactie Sintvoorieder1 doen we dit jaar als West samen met Den Haag FM, Sleutelstad-Unity.nu (Leiden e.o.), omroep Bo (Bollenstreek), RTV Katwijk, ZFM Zoetermeer, Studio Alphen, RTV Krimpenerwaard, Omroep Delft, Midvliet, RTV Gouwestad en Feel Good Radio (Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk).
Omroepen die elkaar steeds beter weten te vinden om lokale en regionale journalistiek samen ter hand te nemen, waardoor we betere verhalen kunnen maken, en nu de handen ineenslaan om zoveel mogelijk cadeaus te verzamelen.

Gratis in de tram

Vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag maken Radio West en Den Haag FM van maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 19.00 uur een gezamenlijke uitzending. Iedereen is die week welkom om een cadeau in de uitzending te komen doneren.
De andere lokale omroepen sluiten aan, maken uitzendingen, zamelen in en doen verslag wat er in hun gemeente gebeurt. Vorig jaar kwamen we tot 47.459 geschenken, nu is ons doel tot 50.000 te komen. Op woensdag 22 november rijdt een speciale HTM pakjestram door Den Haag, waarbij je langs de route je cadeau kunt doneren en gratis (mits je met geschenk instapt) meerijdt.

Iedereen is welkom

Zo doen we het met elkaar en wordt de actie allengs groter. Prominenten als Maartje van Wegen, Céline Huijsmans, Jeroen Latijnhouwers, Sandra Schuurhof en Bert van Leeuwen zijn gastnieuwslezers en vertellen je over de stand van zaken in een speciaal Sintjournaal.
Ook via het televisiekanaal van Den Haag FM is alles in beeld live te volgen van 6.00 tot 19.00 uur en op TV West kun je het zien van 12.00 tot 14.00 uur, op de finaledag - vrijdag 24 november - ook van 18.00-19.00 uur. Uiteraard ben je zeer welkom in de Haagse bieb of op een van de andere actielocaties.

Trillen en drillen

Die Haagse centrale bibliotheek, tal van andere organisaties en gemeenten doen van harte mee. Daar zijn we dankbaar voor. Er dreigde van alles mis te gaan, want in hartje binnenstad wordt met de drilboor driftig gewerkt. Op naar mooiere tegels en een beter begaanbaar plein. Maar ja, trillen en drillen en gelijktijdig radio maken plus gasten ontvangen die cadeaus brengen... dat leek mis te gaan.
Totdat gemeente Den Haag en aannemer erin slaagden het werkschema drastisch aan te passen. De drilboor ligt een week stil, speciaal voor Sintvoorieder1. Kunnen wij radio en televisie maken, online verslag doen - en jij heel graag iets brengen.
Een overzicht van alle inzamellocaties in de hele regio vind je op deze pagina op de website van Omroep West.
Hoofdredacteur Henk Ruijl bespreekt in deze rubriek actuele onderwerpen uit het nieuws van Omroep West. Uitleggen, toelichten, aangeven waar het beter had gemoeten en hoe zorgvuldig afwegingen zijn gemaakt. Een geregelde poging tot kritische zelfreflectie en transparant zijn.
Heb je vragen naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep West? Een vraag, kritiek of een compliment? Neem dan contact op via henk.ruijl@omroepwest.nl