Tienduizenden euro's boete voor gemeente vanwege te lang bewaarde afvalgegevens

© ANP
VOORSCHOTEN - De gemeente Voorschoten heeft een boete gekregen van 30.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens. De gemeente krijgt de boete, omdat zij persoonlijke gegevens van inwoners langer heeft bewaard dan nodig is. Daarbij gaat het om gegevens over het gebruik van grijze en ondergrondse afvalcontainers door inwoners. De gemeente heeft inmiddels haar werkwijze aangepast en overweegt om bezwaar aan te tekenen tegen de boete.
In 2019 was er ook al veel te doen rondom de grijze kliko's in de gemeente. De afbalbakken werden in dat jaar vervangen door een nieuwe container met een chip. Het doel van deze chip is om afvalscheiding te stimuleren, bij te kunnen houden hoe vaak een kliko geleegd is en om het gebied waarover de containers zijn verspreid te kunnen beheren. Deze chip is daarbij gekoppeld aan een woonadres.
Volgens de gemeente was dat niet in strijd met de privacyregels omdat de informatie niet aan andere gegevens is gekoppeld. 'Maar ook een adres is een gegevensdrager', zei de Autoriteit Persoonsgegevens destijds.

'Gewilde informatie voor criminelen'

Ook stichting Privacy First maakte zich in 2019 zorgen over de nieuwe containers met een chip. 'Met deze gegevens heb je het levenspatroon van de hele lokale bevolking in handen,' vertelde een woordvoerder. 'Je kunt zien dat mensen wekenlang hun afval niet weggooien, dan kun je ook zien dat mensen lang niet thuis zijn. Die informatie is zeer gewilde informatie voor criminelen.'
Ondanks alle zorgen over dit afvalbeleid heeft de gemeente Voorschoten het plan met de chips in afvalcontainers doorgezet. Maar uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt nu dat de gemeente de persoonlijke gegevens van de 'afvalaanbieders' langer bewaarde dan noodzakelijk is voor de uitvoering van het afvalbeleid.

Bezwaar aantekenen

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de gemeente inmiddels de bewaartermijnen teruggebracht. Ook heeft de gemeente alle inwoners met een brief geïnformeerd over deze kwestie.
Ondanks dat de gemeente meteen actie heeft ondernomen, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op 2 november besloten om de gemeente toch een bestuurlijke boete op te leggen van 30.000 euro. 'Dat is een tegenvaller', zegt wethouder Hubert Schokker. 'Je kunt elke euro maar één keer uitgeven en we besteden het geld natuurlijk veel liever aan gezondheid, veiligheid, onderwijs, noem maar op. Daarom overwegen we bezwaar aan te tekenen.'

Boete had hoger kunnen zijn

Toch is er enige troost. 'De boete had een stuk hoger kunnen uitvallen. De Autoriteit Persoonsgegevens koos daar niet voor, omdat we direct onze werkwijze hebben aangepast. Dat deden we overigens niet alleen door de dreigende boete. Als gemeente willen we hoe dan ook zorgvuldig omgaan met de persoonlijke gegevens van onze inwoners', voegt de wethouder toe.