Burgemeester over demonstraties bij intocht Sinterklaas: 'Hou het gezellig'

Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vorig jaar in Hellevoetsluis
Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vorig jaar in Hellevoetsluis © ANP
DE LIER - De Westlandse burgemeester Bouke Arends roept op om de intocht van Sinterklaas in De Lier zaterdag voor iedereen gezellig te laten verlopen. Volgens hem is het belangrijk dat de kinderen niet de dupe worden van de demonstraties en de reactie daarop.
Zijn keuze om de kleur van de pieten aan de sinterklaascomités te laten, is volgens hem gebaseerd op dat hij niet verantwoordelijk is voor de intochten: 'Wij financieren dat niet, we faciliteren dat niet, dus wij hebben ook geen zeggenschap over de invulling van de intochten.'
Bovendien vindt hij dat de kleur van de pieten een discussie is die binnen de samenleving speelt en die wil hij daar graag houden. 'Als burgemeester heb ik geen enkele formele bevoegdheid om de kleur van de medewerker van Sinterklaas te bepalen.'

Respect voor beide partijen

Toch wil hij wel een verbindende rol op zich nemen, om de sinterklaascomités te verbinden met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom heeft hij woensdag zowel Kick Out Zwarte Piet (KOZP) als de sinterklaascomités aan tafel gehad. Volgens hem was dit een respectvol gesprek.
'Ik heb heel veel respect en bewondering voor de manier waarop de sinterklaascomités hun standpunten naar voren hebben gebracht. Ik heb ook heel veel bewondering en respect voor de manier waarop de woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet heeft uitgelegd wat het doet met mensen die zich daar wel door gehinderd voelen.' Volgens hem kwam dat binnen bij de sinterklaascomités, maar er is uiteindelijk geen overeenstemming gekomen tussen de groepen.

Hoop dat het gezellig verloopt

Naar aanleiding van dat gesprek heeft Kick Out Zwarte Piet aangekondigd te gaan demonstreren bij de intocht in De Lier. Volgens Arends (PvdA) zou dit gaan om ongeveer 150 demonstranten. Demonstreren is volgens de burgemeester hun goed recht en daarom is er een plek aangewezen waar dit kan gebeuren.
De demonstratie leidde tot veel verzet bij voorstanders van Zwarte Piet. Op sociale media is daarom een een tegendemonstratie aangekondigd, door zwart geschminkt naar De Lier te komen. Hoewel dit geen officiële demonstratie is, is volgens de burgemeester ook dit hun goed recht. Maar hij hoopt wel dat het allemaal gezellig verloopt.

Oproep tot geweld op sociale media

Op sociale media gingen er namelijk al oproepen rond om geweld te gebruiken richting de demonstranten van KOZP. Arends roept daarom iedereen op om het 'een gezellig kinderfeest' te houden.
Zelf zegt hij er er veel mee bezig te zijn: 'We zijn er volop mee bezig om alles in goede banen te leiden. Ik hoop ook echt dat dat goed zal gaan, met name ook voor al die mensen die zich belangeloos inzetten voor het organiseren van die intocht.'

Ook andere dorpen

Niet alleen in De Lier, maar ook in een aantal andere kernen is in elk geval een deel van de pieten nog zwart geschminkt. Volgens de burgemeester zijn er voor die dorpen géén demonstraties aangemeld.