Hoe staat het met de Nelson Mandelabrug?

Afgelopen kerstvakantie werd de Nelson Mandelabrug weggetakeld
Afgelopen kerstvakantie werd de Nelson Mandelabrug weggetakeld © ANP
ZOETERMEER - Het herstel van de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer gaat nog jaren duren. Mogelijk nog vier jaar. Dat laat de gemeente Zoetermeer weten. Aanstaande zaterdag is het een jaar geleden dat de brug over onder meer de A12 en het treinspoor op stel en sprong werd gesloten vanwege instortingsgevaar en een deel van de brug met spoed werd vervangen.
Even terug naar het begin. Vrijdagavond 2 december werd de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer per direct gesloten voor alle verkeer. Dat besluit werd genomen nadat uit onderzoek bleek dat de constructie te zwaar was voor de ondersteuning en er daarom sprake was van instortingsgevaar.
In de praktijk betekende het dat er acht weken lang geen treinen en trams stopten op het station onder de brug, fietsers kilometers moesten omrijden en pendelbussen voetgangers van de ene kant naar andere kant van de A12 brachten.

A12 bijna week dicht

Als oplossing werd eind december een groot deel van de brug weggehaald en een vervangend brugdeel teruggeplaatst. Daarvoor moest de hele A12 bijna een week dicht.
Ook moesten er onder meer twee speciale voertuigen met zo'n tweehonderd wielen worden opgetrommeld om de brug, die ongeveer achthonderd ton weegt, op te tillen en te verplaatsen naar de zijkant van de weg.
Zo werd de brug op 29 december 2022 weggehaald:
Timelapse van het verwijderen van een deel van de Nelson Mandelabrug
In het gat dat achterbleef werd een noodbrug, zonder overkapping, geplaatst die uiteindelijk eind januari weer openging voor voetgangers, fietsers en ov-reizigers. 'Een monsterklus in een crisissituatie', noemde projectmanager Erik Alink het ontmantelen van de Nelson Mandelabrug destijds. Voor deze 'monsterklus' werd zo'n 8 miljoen euro uitgetrokken door de gemeente Zoetermeer.

'In oorspronkelijke vorm terugbrengen'

Inmiddels is deze 'crisissituatie' alweer een jaar geleden. Projectleider Dennis Dierikx liet, na de ontmanteling van het brugdeel, wel weten dat hij ervan overtuigd is dat het weggehaalde deel in d toekomst weer terug kan worden geplaatst.
'We willen hem in zijn oorspronkelijke vorm - en eigenlijk mooier - weer terugbrengen. We denken dat dat kan', zei hij in januari. 'We moeten hem wel renoveren, maar dat was sowieso al de planning. Alle ramen en kozijnen zullen vervangen worden.'

Papier- en denkwerk

Wanneer je nu over de A12 onder de Nelson Mandelabrug rijdt, zie je daar met het blote oog alleen nog niet veel van. Boven de snelweg fietsen en lopen mensen nog steeds over de noodbrug zonder overkapping. En naast de snelweg ligt het oude brugdeel, waar met grote letters 'Zoetermeer is de plek' op staat, er roerloos bij.
Maar is er na het plaatsen van de noodbrug dan nog wel iets gebeurd aan de Nelson Mandelabrug? Volgens de gemeente Zoetermeer is er het afgelopen jaar vooral veel papier- en denkwerk gedaan rondom de brug.
'Op dit moment wordt gekeken naar de wijze waarop de brug in de plannen voor het nieuwe stationsgebied en de nieuwe stadswijk Entree rondom de Nelson Mandelabrug past', legt een woordvoerder uit. 'We verwachten in de eerste helft van volgend jaar daarover een besluit te nemen, waarna de volgende stappen genomen kunnen worden.'
De Nelson Mandelabrug over de A12 voordat hij werd weggehaald
De Nelson Mandelabrug over de A12 voordat hij werd weggehaald © ANP
Daarnaast geeft de gemeente nog een andere verklaring voor het feit dat er nog steeds een noodbrug boven de snelweg hangt. 'De situatie is begin dit jaar acuut veiliggesteld met een tijdelijke constructie. Deze constructie heeft een levensduur van tien jaar', zegt de woordvoerder.
Het afgelopen jaar zijn er dus geen zichtbare stappen gezet om de Nelson Mandelabrug weer in originele staat terug te brengen en het gaat nog jaren duren voordat de brug weer in volle glorie boven de snelweg staat. 'Het doel is altijd geweest om binnen vijf jaar een definitieve nieuwe situatie te creëren.'

'Omgeving kan 50 jaar mee'

Een jaar na de sluiting en spoedreparatie van de bekende Zoetermeerse brug blijkt dat de renovatie van de brug nog een tijd gaat duren. 'We verwachten in de eerste helft van volgend jaar duidelijkheid te geven over de plannen', zegt een gemeentewoordvoerder.
'Het kost gewoon tijd vanwege de samenhang met de plannen voor Entree, het station en de noodzakelijke voorbereidingen. En het is nodig om goede afwegingen te maken, zodat er straks een station wordt gemaakt dat optimaal aansluit op de omgeving en dat de komende vijftig jaar weer mee kan.'