Negen arrestaties rond demonstraties voor en tegen zwarte piet in De Lier

DE LIER - Tientallen mensen demonstreerden tijdens de sinterklaasintocht in De Lier tegen zwarte piet. De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden met drie bussen gebracht en hadden bordjes bij zich met teksten als 'zwarte piet mag niet'. Er waren ook tientallen voorstanders van zwarte piet, van wie sommigen met vuurwerk en eieren gooiden. In totaal zijn er negen mensen aangehouden, laat de politie weten.
Rond 11.00 uur was er al veel politie op de been in het Westlandse dorp, voor de intocht van 13.45 uur. Ook stond een droneteam van de politie klaar. Er reden veel politiewagens rond en delen van het centrum werden afgesloten. De eerste demonstranten van Kick Out Zwarte Piet arriveerden iets voor 13.30 uur met drie bussen.
Ze werden door de politie begeleid naar een demonstratieplek. Er waren ook demonstranten aanwezig die vóór zwarte piet zijn. Verslaggevers van Omroep West zagen dat er zwaar vuurwerk in het demonstratievak van Kick Out Zwarte Piet werd gegooid. Ook vlogen er eieren, aardappels en tomaten door de lucht. De politie vormde een linie tussen de twee groepen demonstranten.
Iets na 14.00 uur begon de spanning tussen de groepen volgens een verslaggever op te lopen. De politie vorderde de demonstranten die pro-zwarte piet zijn te vertrekken en stond klaar met schilden. Zij werden uiteindelijk verder naar achter gedreven.
Kick Out Zwarte Piet mocht in het demonstratievak blijven staan. Deze demonstranten vertrokken rond 14.45 uur onder politiebegeleiding terug naar de bussen. Rond 15.00 uur was het weer rustig in De Lier. De Sint kwam veilig aan op zijn bestemming.
De politie meldt dat er in totaal negen mensen zijn aangehouden. Eén daarvan stak illegaal vuurwerk af, een ander is gearresteerd voor openlijke geweldpleging. Ook werden drie personen aangehouden die na doorzoeking van een voertuig verschillende slagwapens bij zich bleken te hebben.
Eerder zaterdagochtend zijn vier mensen aangehouden voor het besmeuren van politiecamera's in De Lier. De camera's zijn daar opgehangen speciaal voor de sinterklaasintocht. Tenminste drie camera's aan de Hoofdstraat en de Veilingweg werden besmeurd met purschuim of beplakt met tape. De brandweer heeft de camera's schoongemaakt.
Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland had een noodbevel afgekondigd rond de intocht van Sinterklaas in De Lier. Op een parkeerplaats stonden voertuigen met hooibalen, giertanks en containers. Dit zou mogelijk ingezet kunnen worden bij een tegenactie. Om die reden werd het noodbevel afgekondigd.
In een reactie laat de burgemeester aan het eind van de middag weten dat er geen 'ernstige wanordelijkheden' zijn geweest. 'Mijn dank en waardering voor de politie, het organiserend comité van de intocht in De Lier, boa's, beveiligers en medewerkers van de gemeente, die ervoor hebben gezorgd dat zowel de intocht als de demonstratie vandaag veilig konden doorgaan.'

Kinderen niet de dupe

Kick Out Zwarte Piet voerde actie in De Lier omdat er zaterdag volledig zwart geschminkte pieten bij de intocht waren. De actiegroep vindt ze racistisch. In reactie op de actie van KOZP is er ook een demonstratie vóór zwarte piet aangekondigd. Opgeroepen werd om verkleed als zwarte piet naar Westland te komen. Het is bij de gemeente niet bekend wie er achter die oproep zit. Ook is de demonstratie niet aangemeld.
Burgemeester Arends riep vrijdag nog op om de intocht in De Lier voor iedereen gezellig te laten verlopen. Hij noemde het belangrijk dat kinderen 'niet de dupe worden van de demonstraties en de reactie daarop'.