Nog vijf mensen vast na grimmige sinterklaasintocht De Lier

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden bekogeld met vuurwerk
Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden bekogeld met vuurwerk © Regio15
DE LIER - Van de negen mensen die zaterdag werden aangehouden rond de sinterklaasintocht in De Lier, zitten er zondagochtend nog vijf vast. Het gaat om vier verdachten van het vernielen van meerdere politiecamera's en een verdachte van het afsteken van illegaal vuurwerk, meldt de politie.
De camera's waren opgehangen in de Hoofdstraat voor de veiligheid rond de intocht. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden ze echter met purschuim besmeurd.
Zaterdag protesteerden actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bij de intocht van Sinterklaas in De Lier tegen het uiterlijk van de pieten. Zij werden door honderden voorstanders van zwart geschminkte pieten onder meer met vuurwerk en eieren bekogeld. Niemand raakte gewond. Agenten hielden de groepen uit elkaar. Ze gebruikten schilden en wapenstokken om de groep te verdrijven die de actievoerders van KOZP bekogelde.
Zo ging het er aan toe in De Lier:
Een persoon werd aangehouden voor openlijke geweldpleging en nog iemand voor het afsteken van illegaal vuurwerk. Voorafgaand aan de demonstratie werden bij de controle van een auto drie mensen aangehouden, omdat ze slagwapens bij zich hadden. Die drie zijn inmiddels weer op vrije voeten, evenals de persoon die werd aangehouden voor openlijke geweldpleging.
Kick Out Zwarte Piet uitte na de demonstratie in De Lier kritiek op het politieoptreden. Volgens de organisatie gaf de politie te veel ruimte aan voorstanders van zwart geschminkte pieten, waardoor die demonstranten van KOZP van dichtbij konden belagen. Ook greep de politie te laat in, zodat een gevaarlijke situatie ontstond, zei de actiegroep.

'Linie gevormd tussen beide groepen'

'Op het moment dat ordeverstoorders van plan waren naar het vak van de demonstranten te gaan, hebben wij een linie gevormd tussen beide groepen', laat de politie in een reactie op de kritiek van KOZP weten. 'De ordeverstoorders zijn meerdere malen gevorderd om weg te gaan en uiteindelijk is dit ook gebeurd. De demonstranten zijn vooraf en na afloop van de intocht begeleid van en naar de bussen.'
Ook reageert de politie op een filmpje dat rondgaat op social media. Daarin is te zien hoe een agent 'Wegwezen, opkankeren, wegwezen kankerwijf, oppleuren', roept tegen mensen die achteruit worden gedreven. 'Wij hebben de beelden ook gezien en wij nemen afstand van het taalgebruik van onze collega. Wij zijn hierover in gesprek met hem', meldt de politie zondag.
De politie hield een groep demonstranten op afstand
De politie hield een groep demonstranten op afstand © Regio15