Familielid (80) van gymleraar die Esmee vermoordde voor rechter

Bloemen, knuffels, kaarsjes en een foto op de plek waar Esmee werd gevonden
Bloemen, knuffels, kaarsjes en een foto op de plek waar Esmee werd gevonden © John van der Tol
LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vervolgt een vrouw van 80 jaar voor het beïnvloeden van getuigen in de zaak van de moord op de 14-jarige Esmee. De bejaarde vrouw moest maandag voor de politierechter verschijnen, maar die vond de zaak te groot en verwees deze door naar de meervoudige kamer van de rechtbank. Waarschijnlijk dient de zaak nu in maart volgend jaar.
Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk werd vermoord door haar gymleraar, de destijds 32-jarige Olivier van de G.. De man werd daarvoor veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging. Er loopt nog een hoger beroep in deze zaak.
Een afgeleide zaak blijkt te draaien om het beïnvloeden van twee getuigen. De 80-jarige Jacoba O. uit Amsterdam heeft volgens het Openbaar Ministerie geprobeerd twee mensen ervan te overtuigen om niets te zeggen over de verdachte Olivier van de G. Volgens het OM is er een familieband tussen Van de G. en de oudere vrouw.

Niets zeggen

Ze zou tegen een vrouwelijk familielid van de verdachte hebben gezegd dat die niks moest zeggen over de 'stemming van Olivier, want rechercheurs zijn geen psychologen'. Ook zou ze hebben gezegd dat dit familielid de telefoon niet moest opnemen als de politie belde, niet moest terugbellen naar de politie en niet moest meewerken aan een verhoor over de verdachte.
Daarnaast zou ze tegen dit familielid hebben gezegd dat ze ook een andere getuige onder druk moest zetten om niet mee te werken met de politie.

Hoge leeftijd

De zaak zou maandag dus dienen voor de Haagse politierechter, maar werd meteen na aanvang doorverwezen naar een meervoudige kamer, waarbij er drie rechters naar de zaak kijken. Dat is volgens de politierechter nodig vanwege 'de proceshouding van de verdachte, haar hoge leeftijd en de druk die de zaak op haar legt'. Ook speelt mee dat er bij een meervoudige kamer meer tijd is om de zaak te behandelen.
Voorlopig is donderdag 7 maart 2024 vastgesteld als mogelijke nieuwe datum, maar het zou ook nog later kunnen worden. Dat hangt af van de agenda's van de betrokken partijen.