Coronabooster nu te krijgen zonder afspraak

Een vrouw krijgt een coronavaccinatie
Een vrouw krijgt een coronavaccinatie © ANP
REGIO - Wie een coronaboosterprik wil hebben hoeft geen afspraak meer te maken. GGD Hollands Midden en GGD Haaglanden prikken nu zonder afspraak. Wie een spuit wil hebben maar aan huis gekluisterd is kan een 'mobiel team' laten komen en de spuit thuis laten zetten.
De regio Hollands Midden begon vorige week al met de vrije inloop voor de coronabooster. GGD Haaglanden begint deze week. De booster is onderdeel van de najaarscampagne die op 7 oktober begon. De laatste vrijdag voor kerst, dus 22 december, stopt de campagne en zijn er geen coronaprikken meer te krijgen via de GGD.
Bij de GGD Hollands Midden kunnen mensen zonder afspraak op alle prikplekken binnenlopen voor een vaccinatie. Bij Haaglanden bijna overal, behalve in Delft en Leidschendam. Daar moet nog wel vooraf een afspraak worden gemaakt. Wel is het verstandig om vooraf even op de website van de GGD Haaglanden te checken of er wordt geprikt, want soms is de prikplek dicht. Dat geldt ook voor de GGD Hollands Midden.

Mobiele teams

Beide GGD's hebben ook mobiele teams rondrijden die mensen thuis kunnen vaccineren. Het gaat dan om mensen die tot de doelgroep behoren, maar om wat voor reden dan ook niet naar een prikplek kunnen komen. Als ze de spuit willen hebben moeten ze daarvoor wel voor 8 december een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer 0800 - 2077. Een woordvoerder zegt dat dat belangrijk is, omdat er een planning gemaakt moet worden.
De najaarscampagne is bedoeld voor mensen die jaarlijks de griepprik krijgen of anderen die ernstig ziek kunnen worden als ze besmet raken met corona. Ook zorgmedewerkers kunnen er eentje krijgen. Na 22 december stopt de vaccinatieronde, maar voor zwangeren of mensen met een hoog risico blijft het vaccin beschikbaar, melden de GGD's.