Man ternauwernood gered van ontvoering: 'Ik dacht dat iedere seconde mijn laatste kon zijn'

Een van de betrokken auto's in het buitengebied van Zoetermeer
Een van de betrokken auto's in het buitengebied van Zoetermeer © Regio15
ZOETERMEER - Een man uit Naaldwijk kon nog net op tijd gered worden door de politie toen hij gewelddadig ontvoerd werd. Hij werd op 10 februari in Zoetermeer in een witte bestelbus gesleept, maar kon nog net een paar passerende fietsers alarmeren. 'Ik dacht dat iedere seconde mijn laatste kon zijn, door het stampen op mijn hoofd.' In totaal zijn er zes verdachten bij de ontvoering betrokken, drie van hen verschenen maandag voor de rechter.
De 28-jarige Naaldwijker werd door drie mannen langs de Aziëweg in Zoetermeer in een bestelbus met een Belgisch kenteken gesleurd. De ontvoerders probeerden nog weg te komen, maar reden een passerende fietser aan. De bestelbus kwam door de aanrijding tot stilstand en nadat de politie een waarschuwingsschot had gelost, kon het trio alsnog worden aangehouden.
Bij de ontvoering raakte het slachtoffer gewond. 'Ik dacht dat iedere seconde mijn laatste kon zijn, door het stampen op mijn hoofd', zei hij bij de rechtbank in zijn schriftelijke verklaring. De politie hield naast de drie mannen uit de witte bestelbus nog drie inzittenden van een Renault Clio aan, ook met een Belgisch nummerbord. Die kwam aanrijden over de Aziëweg toen de politie de man Naaldwijk uit de witte bus bevrijdde.

'We waren hier voor ons plezier'

Deze drie inzittenden verschenen maandag voor de rechter. Ze beweerden dat ze niets te maken hadden met de verijdelde ontvoering. 'We waren hier voor ons plezier. Ik was naar Rotterdam gegaan, naar de coffeeshop waar ik wekelijks naartoe ga', zei de 32-jarige Oussama B. uit Brussel. Zijn 31-jarige broer Zakaria B. wist zich helemaal niets meer te herinneren van de dag, onder andere omdat hij wiet zou hebben gebruikt. Hoe ze dan wel in Zoetermeer waren beland, wilden beide broers niet zeggen.
De mannen exploiteren met een derde broer een bekende boksschool in Brussel, NBS Boxing, die al verschillende Belgische bokskampioenen heeft afgeleverd. Ze klaagden dat de groei van hun boksschool door de detentie in gevaar komt. De officier van justitie wil echter dat de mannen nog veel langer in een Nederlandse cel blijven. Hij eiste tegen beide broers drie jaar cel en tegen de derde verdachte, die de Renault Clio naar Zoetermeer had gereden, twee jaar.

Ruzie tussen 'partners in crime' door rechtszaak in Spanje

Volgens de aanklager hadden de twee broers en hun chauffeur de drie andere verdachten moeten helpen om het slachtoffer in de bus te sleuren. Het slachtoffer, de man uit Naaldwijk, zou een 'partner in crime' zijn geweest van de hoofdverdachte in de ontvoeringszaak. Ze zouden betrokken zijn bij witwassen en een criminele organisatie, zo werd op de zitting door de rechter gezegd.
In Spanje loopt een strafzaak tegen beide mannen en daar zouden ze een conflict over gekregen hebben. De hoofdverdachte zou de man in Naaldwijk in de val gelokt hebben. Op 1 december moeten de hoofdverdachte en zijn twee handlangers voor de rechter verschijnen. De officier van justitie kondigde maandag aan dat hij tegen deze drie verdachten nog hogere celstraffen zal eisen dan de drie jaar die hij eist tegen de twee Belgische boksschoolhouders.