Dorp tekent massaal petitie: oliebollenkraam moet open op oudejaarsdag

Oliebollenkraam in Rijnsburg moet dicht op Oudjaarsdag vanwege zondagsrust
Oliebollenkraam in Rijnsburg moet dicht op Oudjaarsdag vanwege zondagsrust
RIJNSBURG - De oliebollenkraam in Rijnsburg mag van de gemeente Katwijk niet open op oudejaarsdag, die dit jaar op zondag valt. Dit vanwege de zondagsrust en winkeltijdenwet. Het opvallende is dat de horeca in de gemeente wel op zondag open mag.
Veel Rijnburgers zijn verontwaardigd dat de exploitant achter het net vist op de meest lucratieve omzetdag. Een paar Rijnsburgers zijn zelfs een petitie begonnen om de gemeente op andere gedachten te brengen. Inmiddels hebben bijna 1800 mensen de petitie ondertekend.
De exploitanten van de oliebollenkraam op het Burgemeester Koomansplein, vinden het niet erg dat ze dicht moeten op Oudjaarsdag. 'Wij vinden het prima. Het is al honderd jaar zo dat we op zondag dicht zijn. En soms valt Oudjaar gewoon op die dag,' zegt mevrouw Overdevest laconiek.

Oliebollenbakkers zijn geschrokken

Het Leidse ondernemersechtpaar is geschrokken van alle aandacht in de pers en door de petitie. Veel klanten praten erover als ze oliebollen komen kopen. 'Ik ben er helemaal klaar mee', zegt mevrouw Overdevest, terwijl ze een zak met oliebollen vult. Ze beaamt dat die dag voor de omzet een belangrijke dag is, maar ze hebben zich daarbij neergelegd.
Katwijk regeert schriftelijk dat ze geen uitzondering wil maken op de regelgeving. De gemeente handhaaft de winkeltijdenwet. De horeca mag in de gemeente wel op zondag open zijn. Maar de oliebollenkraam valt volgens Katwijk niet onder horeca, wel onder de winkels.

Oliebollen oppiepen op oudejaarsdag

Twee Rijnsburgse voorbijgangers geven aan dat ze vinden dat de gemeente best een uitzondering had mogen maken voor deze speciale zondag. 'We zijn het er niet mee eens dat het dicht moet. Maar we kopen de oliebollen dan maar op 30 december. We doen ze op oudejaarsdag even in de oven om ze op te piepen.'
Een moeder en haar kindje uit Rijnsburg kijken verbaasd als ze horen dat de oliebollenkraam de laatste dag van het jaar dicht is. Ze neemt zich voor om eerder oliebollen te gaan kopen om ze daarna in te vriezen. Een andere man zegt dat hij zich er niet druk over kan maken. 'Er zijn grotere problemen in de wereld', zegt hij terwijl hij de kraam voorbij loopt.