Opnieuw bouwplan met weinig parkeerplaatsen: 'Huizen voor mensen met een ov-gerichte levensstijl'

Impressie van toekomstige gebouw AnnA, op de plek van het voormalige ministerie SoZa
Impressie van toekomstige gebouw AnnA, op de plek van het voormalige ministerie SoZa © Gemeente Den Haag/ Barcode Architects & VORM
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad buigt zich opnieuw over een groot bouwplan waarbij minder parkeerplaatsen dan woningen worden gepland. Het gaat om het project AnnA, waarbij meer dan duizend woningen komen op de plek van het voormalig ministerie van Sociale Zaken. De raad steggelt daar al jaren over en worstelt opnieuw nu er moet worden besloten over het wijzigen van het bestemmingsplan. 'Dit zijn huizen voor mensen met een ov-gerichte levensstijl', legt verantwoordelijk wethouder Robert van Asten uit.
De behandeling in de Haagse raad begint met veel insprekers, vooral bewoners uit de omliggende wijken Bezuidenhout en Voorburg-Noord, die zich al langer zorgen maken over de komst van duizenden nieuwe buren.
Actiegroep SOS Den Haag drukt de Haagse raad op het hart zeker te zijn dat ze alle informatie hebben voordat ze akkoord geven voor de wijziging van het bestemmingsplan.
Het grote bouwproject AnnA ligt op de rand van Den Haag en Voorburg, aan de Anna van Hannoverstraat, vlak naast station Laan van NOI. Het gebouw dat er nu staat, was jarenlang het ministerie van Sociale Zaken en is daarna gebruikt voor veel verschillende groepen: jonge Hagenaars, statushouders, kleine creatieve ondernemers en een bedrijf. Ooit was het de bedoeling om in het bestaande pand woningen te realiseren, maar nu ligt er een plan om het gebouw te slopen en er een project neer te zetten met 1000 tot 1200 woningen, kantoren, winkels en andere voorzieningen.
De insprekers van SOS Den Haag zijn veelal dezelfde mensen die jarenlang waarschuwden tijdens de bouw van Amare, dus als een van hen het woord 'misleiding' laat vallen, lijkt de raad de oren te spitsen. Die raad lijkt zich sowieso sinds de raadsenquête assertiever op te stellen tegenover wethouders met bouwplannen.
Dus zijn er woensdag veel vragen: over de procedure, over voorzieningen als zorg, speelplekken voor kinderen, de vleermuizenkolonie die er ook woont en heel veel vragen over parkeren. Een plek voor de auto blijkt bij grootschalige woningbouw op meer plekken in de stad de achilleshiel. Zoals bij het nog te bouwen Levels in Moerwijk, waar huurders in de sociale sector geen parkeerplek kunnen krijgen. En bij de Hofbadtoren, waar ook meer mensen met een auto wonen dan gepland.

Hopen op een goede buur

Een inspreker uit Bezuidenhout brengt in dat bewoners van het project The Roofs ook hun auto's in de wijk parkeren en vrezen wat er gaat gebeuren wanneer het project AnnA wordt gebouwd. Bij de 1000 tot 1200 woningen komen 562 parkeerplaatsen. 'Het verhaal dat mensen die bij een station wonen geen auto hebben, klopt niet. Een aantal wel, maar niet zo veel als jullie denken', drukt Jacob Snijders van het wijkberaad de raadsleden op het hart.
Die zorgen over waar de bewoners van AnnA hun eventuele wagen gaan laten, leven ook aan de andere kant van het spoor in Voorburg-Noord, waar er geen betaald parkeren is. 'Wij vrezen het waterbed-effect', zegt een inspreekster uit Voorburg. Wanneer VVD'er Rutger de Ridder vraagt of zij Den Haag 'een goede buur vindt', antwoordt ze: 'Ik hoop het.'

'Ov-gerichte levensstijl'

Ook veel raadsleden komen met vragen voor verantwoordelijk wethouder Robert van Asten (D66) over parkeren. Hinke de Groot van het CDA wil bijvoorbeeld zeker weten dat de schaarse plekken eerlijk worden verdeeld en ChristenUnie-SGP-raadslid Judith Klokkenburg wil weten hoe het zit met de parkeeroverlast van de bewoners van The Roofs, voordat ze weet wat ze vindt van het plan voor AnnA.
In zijn beantwoording van de parkeervragen verwijst D66-wethouder Van Asten naar de parkeernorm die in de plannen gewoon wordt gehaald. 'Het is gemeentelijk beleid dat mensen met een meer ov-gerichte levensstijl zich daar gaan vestigen', legt hij uit. 'Mensen weten vanaf het begin dat ze geen parkeervergunning kunnen krijgen.'

Wijk beschermen

Wanneer PVV'er Chris Faddagon erop wijst dat mensen door de woningnood weinig te kiezen hebben, kaatst Van Asten de bal terug door te zeggen dat meer parkeerplaatsen 'niet te betalen' zijn.
Ook CU/SGP-raadslid Klokkenburg blijft ermee in haar maag zitten: 'Wat creëren we in de wijk als de bewoners hier zich net zo blijken te gedragen als de bewoners van The Roofs', vraagt ze zich af.
Impressie van toekomstige gebouw AnnA, op de plek van het voormalige ministerie SoZa
Impressie van toekomstige gebouw AnnA, op de plek van het voormalige ministerie SoZa © Gemeente Den Haag/ Barcode Architects & VORM
Wethouder Van Asten zegt toe dan in te grijpen om de wijk te beschermen, bijvoorbeeld door langer betaald parkeren in te voeren. En ook de gemeente Voorburg zal volgens de Haagse wethouder mogelijk iets moeten ondernemen om te voorkomen dat de auto's uiteindelijk in Voorburg-Noord worden gestald.
Wanneer de VVD vraagt of hierover contact is geweest met de buurgemeente verwijst de wethouder naar de zienswijze van Leidschendam-Voorburg, de ingezonden, schriftelijke reactie op het bestemmingsplan.

Meer zorgen dan alleen parkeren

Niet alleen de plek voor de auto's zorgen voor vragen uit de Haagse raad, ook een mogelijk tekort aan andere voorzieningen als huisartsen, tandartsen, scholen, groen, cultuur, baart partijen in de Haagse raad zorgen. CDA-raadslid Hinke de Groot benadrukt keer op keer dat ze snapt dat er moet worden gebouwd, maar dat het wel goed moet. 'We willen een leefbare stad bouwen', voegt ze daaraan toe.
CDA'er De Groot lijkt het helemaal zat te zijn dat ze in verschillende beleidsstukken op zoek moet naar wat de gemeente plant aan voorzieningen. Ze wil het liefste een lijstje hebben van de wethouder met de voorzieningen die worden gerealiseerd worden. Ook Lesley Arp van de SP wil meer duidelijkheid: 'Ik wil weten wat er komt, waar het komt en wanneer het er is.'

Debat verder achter gesloten

Wethouder van Asten wijst erop dat het hier gaat om het bestemmingsplan en dat de gemeente daarin aangeeft dat er een plek moet zijn voor die voorzieningen tegen een redelijke huurprijs. Maar hij gaat er als gemeente bijvoorbeeld niet over of er dan uiteindelijk ook echt een huisarts is die daar meteen een praktijk begint.
Uiteindelijk duurt het debat langer dan er tijd is in de raadscommissie. Donderdagavond praat de raad daarom verder over het bestemmingsplan. Dat zal achter gesloten deuren gebeuren omdat er dan ook niet-openbare stukken besproken worden.
De Partij voor de Dieren bracht tijdens het debat vragen in over een kolonie vleermuizen die in het bestaande gebouw woont. 'Die zullen tijdelijk ergens anders moeten worden gehuisvest', zegt PvdD-raadslid Hanneke Schmeets. Dat moet volgens haar gebeuren in speciale kastjes en vooral niet tijdens de winterslaap. Ze wil hierover een brief met toezeggingen van wethouder Van Asten. Die verwijst haar naar de omgevingsdienst van de provincie Zuid-Holland die toezicht moet houden op de vleermuisplannen van de bouwer.