Monsterzege PVV in regio, partij Geert Wilders is verdubbeld in Den Haag

Geert Wilders wordt in het Scheveningse café 't Seepaardje gefeliciteerd met de overwinning
Geert Wilders wordt in het Scheveningse café 't Seepaardje gefeliciteerd met de overwinning © ANP
REGIO - PVV is ook in onze regio de grootste partij geworden bij de verkiezingen van de Tweede Kamer. In Den Haag, Zoetermeer, Westland, Alphen aan den Rijn en veertien andere gemeenten gingen de meeste stemmen naar de partij van Geert Wilders. In Leiden, Gouda en Delft is GroenLinks-PvdA de grootste geworden, in de andere zes gemeenten in onze regio kwam VVD als grootste uit de bus.
Kleurde de regio twee jaar geleden nog VVD-oranje, nu heeft PVV de overhand. In achttien gemeenten in onze regio eindigt PVV volgens de voorlopige uitslag op de eerste plek. Het gaat om Den Haag, Zoetermeer, Westland, Alphen aan den Rijn, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Zoeterwoude, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Waddinxveen, Zuidplas, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Noordwijk, Katwijk, Hillegom, Lisse en Leiderdorp.
VVD bleef wel de grootste in Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Oegstgeest, Teylingen en Midden-Delfland.

PVV is verdubbeld in Den Haag

In Den Haag is PVV verdubbeld ten opzichte van de vorige verkiezingen. Haalde de partij in Geert Wilders' woonplaats in 2021 nog 11,1 procent van de stemmen, nu is dat 21,8 procent. Omdat de opkomst lager is dan in 2021, is PVV niet in absolute aantallen stemmen verdubbeld.
De grootste oppositiepartij uit de Tweede Kamer stoot VVD daarmee van de eerste plek. Die partij zakt van 19,9 procent naar 15,1 procent van de stemmen. GroenLinks-PvdA is vooralsnog de tweede partij in de stad (19,4 procent). D66 verliest flink in Den Haag en gaat van 17,8 naar 8,3 procent. Ook CDA, SP en Forum voor Democratie krijgen nu aanzienlijk minder stemmen dan in 2021.
Bijna 68 procent van de Hagenaars bracht woensdag een stem uit. Dat is een van de laagste opkomstcijfers in het land. De opkomst is lager dan twee jaar geleden, toen in Den Haag bijna 72 procent stemde. In 2017 was de opkomst in de derde stad van het land ruim 75 procent.

Leiden en Delft verruilen D66 voor GroenLinks-PvdA

In studentensteden Delft en Leiden neemt GroenLinks-PvdA het stokje over van D66 als grootste partij. De samenwerkende linkse partijen hebben in Delft 25,9 procent van de stemmen gekregen, tegen 14,8 procent bij de vorige verkiezingen. In Leiden wist de fractie van Frans Timmermans 31,2 procent van de stemmen binnen te halen. De nummer twee in Leiden is PVV geworden, maar wel met een duidelijke afstand: 14,9 procent.
In Delft verdubbelt PVV ruimschoots, van 8,3 naar 16,8 procent. VVD, in 2021 nog de tweede partij in Delft met 16,7 procent van de stemmen, blijft nu steken op 12,6 procent. Het CDA van burgemeester Marja van Bijsterveldt halveert ruimschoots van 5,5 naar 2,5 procent.

PVV verdubbeld in Westland en Zoetermeer

Net als in Den Haag is PVV ook in de gemeenten Westland en Zoetermeer verdubbeld. De partij kreeg in Westland 32,8 procent van de stemmen, meer dan twee keer zoveel als bij de vorige verkiezingen en lost daarmee VVD af als grootste partij. In Zoetermeer steeg het aantal stemmen op PVV van 12,8 naar 28,6 procent. De VVD van Dilan Yesilgöz zakte in Westland van 31,4 naar 22,1 procent. En ook CDA verliest fors in die gemeente. De christendemocraten halveren ruimschoots naar 5,8 procent.
In Zoetermeer ging VVD van 24,8 naar 17,1 procent van de stemmen. GroenLinks-PvdA wordt in Zoetermeer derde met 13,2 procent van de stemmen, gevolgd door NSC (12,5 procent) en D66 (5,7 procent). De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen in Zoetermeer is iets gedaald. Dit jaar bracht 74,7 procent van de kiesgerechtigden in die stad hun stem uit. In 2021 ging het om 77,4 procent.

NSC, PVV en GL-PvdA op winst in Gouda

De nieuwe partij van Pieter Omtzigt heeft een flinke winst geboekt in Gouda: in één klap haalt Nieuw Sociaal Contract (NSC) ruim 11 procent van de stemmen binnen. Ook PVV en GroenLinks-PvdA hebben veel kiezers in de gemeente aan zich weten te binden. De steun voor PVV is ruim verdubbeld van bijna 9 procent in 2021 naar 19 procent. GroenLinks-PvdA boekt iets minder winst en gaat van ruim 12 procent naar bijna 20.
D66 heeft de meeste stemmers verloren in Gouda. De liberalen haalden de vorige verkiezingen ruim 16 procent van de stemmen binnen en moeten het nu doen met 7 procent. Partijleider Mirjam Bikker van ChristenUnie ziet de steun in haar thuisgemeente afnemen. De christelijke partij heeft ruim 5 procent van de kiezers voor zich gewonnen. In 2021 ging het nog om een kleine 7 procent.

D66 en VVD verliezen in Alphen

PVV is met ruim 23 procent van de stemmen de grootste in Alphen aan den Rijn. Bij de verkiezingen van 2021 was VVD nog de grootste, maar die partij levert nu ruim 7 procent van de stemmen in en komt uit op bijna een vijfde van de stemmen.
Ook D66 verliest flink, waar de partij in 2021 nog goed was voor bijna 15 procent van de stemmen, moeten de liberalen het nu doen met iets meer dan 6 procent van de stemmen.
Wil je weten alle partijen het hebben gedaan? In dit kaartje zie je de voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen: