Vrolijke tramrit met Sinterklaas als bestuurder haalt flinke berg cadeautjes op: 'Heel goed idee'

De pakjestram rijdt door Den Haag
De pakjestram rijdt door Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Opnieuw rijdt dit jaar de vrolijke pakjestram door Den Haag. De bestuurder van de tram is niemand minder dan… Sinterklaas zelf. Je kunt deze woensdag bij verschillende haltes gratis instappen om je cadeautje te doneren aan Stichting Sintvoorieder1. De actie heeft tot doel vijftigduizend pakjes in te zamelen voor kinderen die anders met Sinterklaas geen cadeautje krijgen. Er zijn al ruim 25.000 pakjes opgehaald.
Na vertrek vanaf de Grote Kerk is de sfeer meteen feestelijk. Mensen verzamelen zich bij de haltes om hun pakjes te doneren of in elk geval een glimp op te vangen van de sfeervolle tram. Een mevrouw die snel cadeautjes had gekocht nadat ze van de actie hoorde, deelt haar enthousiasme: 'Het is een ontzettend leuk initiatief. We hopen dat het hier helemaal vol raakt met pakjes.'
De pakjestram, die door Den Haag en delen van Voorburg rijdt, brengt Sinterklaas en pieten met zich mee. Volgens een woordvoerder van de HTM is dit 'de vrolijkste tram die er rijdt'. Sommige cadeautjes worden zelfs letterlijk naar binnen gegooid, wat zorgt voor 'een prettige chaos'. 'Het is echt ontzettend leuk.' Luisteraar Erwin vertelt hoe hij zijn huis overhoop heeft gehaald om cadeautjes te vinden. Samen met zijn zoontje komt hij de pakjes afleveren. 'Hij is nog te jong om het concept Sinterklaas te begrijpen, maar hij vindt de pepernoten erg lekker', lacht hij.

Tramdiploma

Sinterklaas heeft dit jaar opnieuw de rol van trambestuurder op zich genomen en stuurt het voertuig met speels gemak over de rails. 'Vorig jaar maakte ik een onverwachte stop, omdat ik nog niet goed besefte dat een tram geen handrem heeft. Ja, in Spanje rijd ik natuurlijk gewoon auto.' Gelukkig verloopt de rit dit jaar zonder problemen, Sint is volledig toegewijd aan zijn taak.
HTM-directeur Jaap Bierman rijdt ook mee en ziet dat de goedheiligman misschien wel 'een tramdiploma' tegemoet kan zien dit jaar. Bierman zegt 'zo trots als een pauw' te zijn dat de goedheiligman de pakjestram wil rondrijden. 'Alle Haagse kinderen verdienen een cadeautje en dat ondersteunen wij heel graag.'

Afgeladen pakjestram

De pakjestram maakt een tussenstop op Scheveningen-Noord, waar Sinterklaas even de benen strekt: 'Dat moet vanwege de rijtijdenwet. Want voorlopig zijn we nog wel een tijdje onderweg.' Hij maakt van de gelegenheid gebruik nog maar eens een oproep te doen: 'Lieve mensen, breng cadeautjes naar de Centrale Bibliotheek, of bij de haltes die de pakjestram nog gaat aandoen.'
Bij aankomst op het Spui, met een tram vol cadeautjes, worden alle pakjes uitgeladen bij de Centrale Bibliotheek. De banken liggen vol met tassen en zakken cadeautjes, van knuffels en speelgoed tot spelletjes en nog veel meer. Een man die vorig jaar ook heeft gedoneerd, zegt het een geweldig initiatief te vinden. 'Er zijn zoveel mensen die dit allemaal niet kunnen kopen, dus een heel goed idee.'

Tussenstand: 25.051 cadeaus

Rond 14.00 uur, halverwege de actie, zijn er al ruim 25.000 cadeautjes ingezameld, inclusief de geschenken van lokale omroepen en pakjesmannen. Een indrukwekkende tussenstand. Met de actie Sintvoorieder1 hopen de omroepen in Den Haag en omgeving 50.000 pakjes in te zamelen voor kinderen die anders niets krijgen.
De actie wordt mogelijk gemaakt door Omroep West, Den Haag FM, Sleutelstad-Unity.nu, Bollenstreek Omroep, Studio Alphen, Omroep Delft, Midvliet, RTV Krimpenerwaard, RTV Katwijk, RTV Gouwestad, ZFM en Feel Good Radio, die samenwerkten om 50.000 cadeaus in te zamelen voor kinderen die anders geen cadeau zouden krijgen.
Ook doneren? Hier vind je de route van de pakjestram. Of breng je pakjes naar de Centrale Bibliotheek. Alle informatie over de actieweek, vind je hier.