Online pesten? Bij Westlandse basisschool weten ze wel hoe ze daar mee om moeten gaan

Online pesten? Bij Westlandse basisschool weten ze wel hoe ze daar mee om moeten gaan
Online pesten? Bij Westlandse basisschool weten ze wel hoe ze daar mee om moeten gaan
NAALDWIJK - Instagram, TikTok, Snapchat; social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar vooral niet uit dat van de jeugd. Dat begint al op de basisschool. Om zo verstandig mogelijk om te gaan met zaken als privacy en online pesten, werd er een wedstrijd in het leven geroepen waarbij 8400 basisscholen om de titel streden. Groep 8 van de Bernadetteschool in Naaldwijk blijkt de 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Ze kunnen het zelf eigenlijk nog nauwelijks geloven. Groep 8A van de Bernadetteschool uit Naaldwijk mag zich vanaf deze week de meest mediawijze klas van Nederland noemen.
De klas streed samen met meer dan 8400 klassen om de felbegeerde titel tijdens de dertiende editie van MediaMasters. 'Super blij zijn we', reageert leerling Dani Kouwenhoven enthousiast, nadat ze tijdens de les zijn verrast met de boodschap dat ze gewonnen hebben.

'Gevaren zijn overal'

Mediamasters is een game voor het basisonderwijs over de kansen en gevaren van (digitale) media. 'Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid', legt Simone Koens van Mediamasters uit.
'Social media zijn tegenwoordig overal en de gevaren dus ook', vervolgt ze. 'Dat begint al op de basisschool. Tijdens onze wedstrijd leren kinderen hoe ze om gaan met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen.'

Online pesten

De Bernadetteschool speelt al jaren mee. 'Maar zo'n fanatieke klas als deze heb ik nog niet eerder meegemaakt', zegt Kees van der Meer, leerkracht van de winnende klas.
'De kinderen gingen tot het uiterste en hebben alle extra opdrachten gemaakt. Het spannende verhaal in MediaMasters sluit goed aan op hun belevingswereld en dat maakt dat ze zich echt bewust worden van de impact van bijvoorbeeld grooming, online pesten of te veel op hun telefoon zitten.'

Meer naar buiten

Vinden de leerlingen zelf ook dat ze nu mediawijs zijn? 'Je moet gewoon geen mensen toevoegen die je niet kent', zegt Dani. 'En het zelf netjes houden', valt klasgenoot Finn haar bij. 'En niet al je gegevens zomaar overal achterlaten', zegt Max.
Daarnaast hebben de leerlingen nog een andere belangrijke boodschap meegekregen. Dani: 'Soms gewoon even geen social media, maar naar buiten gaan. Al zegt mijn moeder dat ook vaak, haha.'