Komst azc definitief: onderdak voor 400 mensen op bedrijventerrein

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het staat vast: Alphen aan den Rijn krijgt een asielzoekerscentrum (azc). De gemeenteraad is donderdagavond vrijwel unaniem akkoord gegaan met het opvangen van 350 tot 400 mensen in tijdelijke units op industrieterrein Hoorn-West. Dat gebeurt voor een maximale periode van vijf jaar, daarna moet het azc weer verdwijnen.
In een speciaal ingelaste commissievergadering bleek vorige week al dat er weliswaar zorgen zijn, maar dat er brede politieke steun is voor het plan. Daarmee wil Alphen alvast voorsorteren op de zogeheten spreidingswet, die gemeenten kan verplichten asielzoekers onderdak te bieden. Het azc zal naar verwachting in 2024 klaar zijn voor gebruik.
De gemeente is eigenaar van de leegstaande grond in Hoorn-West, die door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wordt gehuurd. Op hetzelfde bedrijventerrein stond in 2015 en 2016 ook al een azc. Toen werden 1100 alleenstaande mannen opgevangen in de Alphense gevangenis. Volgens het COA verliep dat destijds zonder noemenswaardige incidenten.

Onaangekondigd protest

Voorafgaand aan de stemming over het azc werden de Alphense politici donderdagavond opgeschrikt door een onaangekondigd protest van actiegroep Kick Out Zwarte Piet.
Nadat de vergadering bijna een uur was onderbroken, stemde op Forum voor Democratie (één zetel) na de voltallige raad in met het plan om voor maximaal vijf jaar tot 400 asielzoekers op te vangen.