Koopjesjagers slaan slag op Black Friday: 'Alles met dertig procent korting'

Moeder Simone is samen met dochter Amy aan het shoppen
Moeder Simone is samen met dochter Amy aan het shoppen © Omroep West
REGIO - Je bent er de afgelopen dagen mee doodgegooid: Black Friday. De dag waarop koopjesjagers en shopaholics hun geluk niet op kunnen. Door de hele regio gaan liefhebbers er vrijdag op uit om wat nieuwe items te scoren en dan het liefst mét korting.
Zo ook moeder Simone met haar dochter Amy. Met goedgevulde tassen lopen zij door de Mall of the Netherlands in Leidschendam. De dames hebben vooral kleding gekocht. 'Een pantalon, een colbertje, alles met dertig procent korting', zegt ze terwijl ze haar nieuwe kledingstukken toont. Naar eigen zeggen is zij binnen haar budget gebleven.
Maar dat geldt niet voor dochter Amy. 'Ik ben er wel overheen gegaan, een paar honderd euro', lacht ze. Ze is het meest blij met haar nieuwe winterjas. 'Die was alleen niet in de korting, maar de jas die ik nu aan heb, is wel een beetje aan het eind van zijn Latijn.'

Gesjoemel met prijzen

De moeder en dochter uit Leiden houden er wel rekening mee dat de korting niet altijd klopt. 'Ik weet dat er veel winkels zijn die de prijzen een maand van tevoren opschroeven en dan de korting daarover doen. Dus ik geloof er niet bij alle winkels wat van', zegt moeder Simone.
Veel winkels geven korting op Black Friday
Veel winkels geven korting op Black Friday © Omroep West
Een ouder echtpaar in de binnenstad van Den Haag is niet speciaal voor Black Friday de stad ingedoken. 'Soms komt het zo uit dat het moet op die dag', zegt de mevrouw. 'Maar shoppen hebben we wel gedaan', vult haar man aan.
Als consument kun je niet om de uit Amerika overgewaaide feestdag heen. Ondernemers proberen met grote kortingen klanten naar hun winkel te lokken, in de hoop wat extra omzet te draaien. In Amerika is Black Friday de dag na Thanksgiving. Veel Amerikanen zijn dan vrij en hebben de hele dag tijd om koopjes te jagen. In Nederland vieren we geen Thanksgiving en we zijn ook niet vrij, maar toch is het begrip Black Friday al een paar jaar bij ons bekend.
In Delft is deze maand een MediaMarkt geopend in het voormalige pand van elektronicawinkel BCC, hier is het al de hele week gezellig druk.
Een jongen komt met een groot pakket in zijn handen de winkel uit. Het is een nieuwe gaming monitor. 'Ik heb speciaal gewacht op Black Friday en hij is mooi afgeprijsd', vertelt hij. 'En het salaris is net gestort.'