Koud en stormachtig weer: daklozen kunnen terecht in winterkoudeopvang

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Dak- en thuislozen in Den Haag kunnen maandagavond het stormachtige weer uitzitten in de winterkoudeopvang. Volgens de gemeente zijn de weersomstandigheden zo slecht, dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen.
De opvang is bedoeld voor dak- en thuislozen die zelf geen onderdak kunnen vinden tijdens de aanhoudende storm. Zij kunnen maandagavond tussen 18.00 uur en de volgende ochtend 10.00 uur terecht bij de opvang, een leegstaand schoolgebouw aan de Rooseboomstraat in Den Haag.
Den Haag heeft samen met Rotterdam, Amsterdam en Utrecht besloten dat de zogeheten winterkouderegeling voor minimaal drie nachten ingaat. Als deze regeling geldt, krijgt iedereen een gratis slaapplek. Ook als iemand er normaal gesproken geen recht op heeft. De winterkouderegeling wordt ingesteld bij lage temperaturen, of zoals maandag bij guur weer.

Gezondheidsschade

De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuisloze mensen te beschermen tegen mogelijke gezondheidsschade door het weer. De opvang biedt een avondmaaltijd, douche, slaapplaats en de volgende ochtend een ontbijt. Er is ook zorg, begeleiding en beveiliging aanwezig.