Mini-McDonald's voorgoed dicht: 'Echt honderden keren geweest'

WESTLAND - Je vindt er de kleinste McDrive van Nederland en het restaurantgedeelte is niet groter dan een gemiddeld klaslokaal. Toch zijn hier honderdduizenden liefhebbers van een vette hap over de vloer geweest. Geweest, want de vestiging van hamburgerketen McDonald's in Wateringen serveerde zondag de laatste McChickens en Quarter Pounders. De zaak moet dicht om ruimte te maken voor het verbreden van de Wippolderlaan (N211). 'Ik had verwacht dat ik zou huilen.'
Het is 25 jaar geleden voorpaginanieuws in de toenmalige Westlandsche Courant. Voor het eerst opent een filiaal van McDonald's binnen de gemeentegrenzen, en zijn Westlanders die smachten naar een Big Mac niet meer aangewezen op de restaurants aan de Escamplaan in Den Haag of langs de A20 bij Vlaardingen. Nee, er kan voortaan in Wateringen gebunkerd worden. En dat gebeurt massaal.
Deze 'Mac' zit weliswaar aan een drukke provinciale weg, maar is ook op de fiets te bereiken. Daarvoor moeten klanten achterlangs, waar zich in de houten schutting een opening bevindt tussen het restaurant aan de ene kant en het buitengebied van Den Hoorn aan de andere kant. Scholieren maken er gretig gebruik van.
Zo was de sfeer tijdens de laatste dag:
Voor de Haagse Ilana uit woonwijk Wateringse Veld is een bezoekje aan deze 'grote gele M' haast wekelijkse kost. Als zij vanuit huis op haar scooter stapt, staat ze binnen vijf minuten voor een bestelzuil in het restaurantje naast tankstation BP, dat onder hetzelfde dak zit.
Eerder hoorde ze al over de sluiting van 'haar' McDonald's, maar dat deze zondag uitgerekend de laatste dag was, moeten wij haar vertellen. Als troost neemt ze nog maar een softijsje, dat ze extra goed laat smaken. Ze loopt hier de deur plat, zegt ze zelf. 'Echt, ik ben hier al honderden keren geweest', vertelt ze met een glimlach op haar gezicht.
Groot is de McToonbank niet in Wateringen
Groot is de McToonbank niet in Wateringen © ANP
Ook voor Femke Harteveld uit Schipluiden is het na vandaag even schakelen. Al jaren staat ze onder contract van de Wateringse McDonald's. Daarbij wordt ze voor van alles ingezet. Van het goudbruin bakken van de Franse frietjes tot het opnemen van bestellingen achter de kassa.
Op deze laatste werkdag haalt ze nog even een bezem door het eetgedeelte. Ook daar draait ze haar hand niet voor om. Twee vaste klanten die voor een bakkie langs de McDonald's wippen, hebben eerder deze week voor Femke een verrassing in petto. Zij brengen bij hun laatste bezoek een doosje chocolaatjes mee voor haar. 'Dan denk ik: yes! Hele leuke dingen.'

Volop werkgelegenheid in ander filiaal

Voor alle medewerkers van de McDonald's langs de drukke N211 ligt een baan in het verschiet bij onder andere de vestiging op bedrijventerrein Harnaschpolder in Den Hoorn, waar de filiaalmanager van Wateringen eveneens de scepter zwaait. 'Maar wij moeten hier weg', verklaart filiaalmanager Laurens.
Ook deze klanten gaan nog voor een laatste vette bek
Ook deze klanten gaan nog voor een laatste vette bek © ANP
Wie maandag voor het restaurant staat, zal zien dat de ramen al zijn afgeplakt en de meeste logo's van het pand geschroefd zijn. 'Dan is het restaurant niet meer open. Wij verwijzen ze door naar onze andere restaurants en bedanken ze voor 25 jaar McDonald's.'