Hondenmassage moet vuurwerkstress bij viervoeters verminderen

Hondenmassage
Hondenmassage © Anita Janssen
KATWIJK - Bij het naderende einde van het jaar hoort voor veel mensen ook de traditie van vuurwerk. Terwijl veel mensen uitkijken naar de feestelijke explosies in de lucht, ervaren veel huisdieren waaronder honden soms extreme angst en stress tijdens deze periode. Hondenmasseurs proberen honden beter te laten ontspannen.
Voor veel honden zijn het geluid en de felheid van vuurwerk angstaanjagend. Dit kan leiden tot verhoogde hartslag, hijgen, trillen, en in sommige gevallen zelfs paniek en destructief gedrag. Deze symptomen kunnen niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond, maar ook stress veroorzaken voor hun baasjes.
Hondenmassage is volgens masseurs goed voor de gezondheid van de viervoeters en zou een effectieve manier zijn om vuurwerkstress te verminderen.

Hondenmassage geeft rust

'Je kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen met de massage, in november ben je eigenlijk al te laat', zegt hondenmasseur Natascha Doze. 'Het duurt best lang voordat een hond went. Op deze manier kan de hond wennen aan de aanraking en de positieve associaties ontwikkelen. Tijdens stressvolle momenten, zoals met vuurwerk, kan de massage helpen om de angstreactie te verminderen en de hond te kalmeren.'
De massage richt zich op het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de bloedsomloop. Daardoor krijgt de hond een geluksgevoel krijgt doordat er endorfine vrijkomt en dat heeft weer een kalmerend effect op de geest van de hond.

Rustige omgeving

De massages vinden plaats in een rustige omgeving en meestal individueel. Het is dus niet zo dat de hond tijdens de massage in de herrie van vuurwerk zit. De bedoeling is juist dat de hond leert tijdens vuurwerkstress zich makkelijk kan ontspannen. 'Het is belangrijk om de technieken voorzichtig toe te passen en rekening te houden met de reactie van de hond', zegt Doze.
‘Ik heb gemerkt dat het werkt’, zegt hondentrainer Danielle Bremmer. ‘Ik had een hond die was echt bang van vuurwerk en die heb ik er echt mee kunnen helpen.'