Fouten gevonden bij stemmen tellen, hertellingen in meerdere gemeenten

Stemmen op een van de 283 stembureaus in Den Haag
Stemmen op een van de 283 stembureaus in Den Haag © ANP
REGIO - In Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Hillegom en Katwijk moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing opnieuw worden geteld. Bij verschillende stembureaus in die gemeenten is de uitslag toch niet helemaal zeker, waardoor de gemeenten hebben besloten toch de stemmen opnieuw te gaan tellen. Dat tellen moet snel gebeuren, vrijdag wordt namelijk de definitieve uitslag van de verkiezing bekend gemaakt.
Op meerdere plekken in de regio was er onzekerheid over het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal geregistreerde stemmers.
Zo werd er in Katwijk op een stembureau één stem te veel geteld, waardoor vervolgens alle stemmen opnieuw moeten worden geteld die op dat stembureau zijn uitgebracht. In Voorschoten werden 995 stemmers geregistreerd, maar zijn er 994 stembiljetten geteld.

Onzekerheid over aantal

Ook in Zoetermeer en in Pijnacker-Nootdorp was er volgens de gemeenten op twee stembureaus onzekerheid over het aantal toegelaten kiezers.
De beide gemeenten laten daarom ook weten de stemmen opnieuw te gaan tellen. 'Bij de controles werd geconstateerd dat de hertellingen van twee stembureaus niet goed zijn verwerkt', meldt de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

'Iedere vorm van verschil uitsluiten'

De vier gemeenten zijn daarom woensdag nog even zoet met het hertellen van de stemmen. Zo zijn ze in Pijnacker-Nootdorp al vanaf 10.30 uur begonnen met het opnieuw tellen van de stemmen uit de twee stembureaus.
Dat gebeurt op het bestuurscentrum. 'Op die manier willen we iedere vorm van een verschil uitsluiten en goed verwerken in het proces verbaal dat daarna wordt opgemaakt', meldt de gemeente.
Het komt vaker voor dat stemmen opnieuw moeten worden geteld. Dat kan bijvoorbeeld doordat er foutjes worden ontdekt door het Centraal Stembureau. Dat bureau checkt het aantal stemmen en het aantal geregistreerde stemmers per stemlocatie, om zo de uitslag zo zuiver mogelijk te laten zijn. De definitieve uitslag volgt daarom doorgaans ook iets later, om fouten in de telling tegen te gaan.