Fietssnelweg tussen Den Haag en Voorburg in de maak: zo komt het eruit te zien

Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg
Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Fietsers en wandelaars kunnen straks een stuk makkelijker pendelen tussen Den Haag en Voorburg. Er komt een nieuwe brug over het spoor en de snelweg A12. Deze 'Verlengde Velostrada' is onderdeel van de fietsroute van inmiddels bijna 150 kilometer. Dat is een fietsroute met 'comfortabele fietspaden'.
Razendsnel en met zo min mogelijk obstakels van A naar B fietsen. Dat is het idee achter de fietsroutes. 'We willen in Den Haag dat mensen nog vaker de fiets kunnen pakken of wandelen', zegt wethouder Robert van Asten (D66). 'Daarvoor moet je snelle, veilige en comfortabele routes aanleggen.'
Voor fietsers tussen de Binckhorst en Voorburg liggen twee akelige obstakels: het spoor en de A12. Er is wel een tunneltje waar ze gebruik van kunnen maken, maar die geeft een onveilig gevoel. Nu komt er een fietsbrug over het spoor en de A12.
Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg
Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg © Gemeente Den Haag
'Met het aanleggen van dit fietspad over het spoor komt er een prettig alternatief voor de huidige Schenktunnel, tussen de Rivierenbuurt en Bezuidenhout', legt de wethouder uit. 'Dit tunneltje wordt nu door veel fietsers als naargeestig en onveilig ervaren. De komst van deze nieuwe brug verbetert deze verbinding flink.'
Het nieuwe fietspad loopt in twee richtingen en is ongeveer 4,5 meter breed. Het voetpad wordt ongeveer 2,5 meter breed. Op de plek waar het fietspad de hoogte van het spoor heeft bereikt, wordt een groene verblijfplek voor mensen gemaakt. Ook komt er een voetgangersbrug over het water en wordt er een grasland met bloemen, bomen en betonnen zitbanken aangelegd.
Velostrada tussen Den Haag en Voorburg
Velostrada tussen Den Haag en Voorburg © Gemeente Den Haag
De gemeenteraad moet zich nog buigen over het ontwerp en beslist naar verwachting in februari volgend jaar over het plan. De aanleg begint waarschijnlijk rond de zomer van 2025. In 2027 kunnen mensen dan echt gebruik maken van de nieuwe route.