Bijzonder eerbetoon aan omgekomen militair: 'Op zijn vrije dag ging hij op pad'

Kees van Rijn werd negentien jaar
Kees van Rijn werd negentien jaar © Familie
HILLEGOM - 'Mijn zoon zou bijna met verlof gaan. Hij was bijna jarig. Op zijn vrije dag ging hij met twee andere militairen op pad met een vrachtwagen in Libanon. Hij stortte door noodweer in het ravijn', vertelt vader Wim van Rijn.
Het is een klein langwerpig bordje, wit met blauwe letters. Automobilisten die over de A44 bij Sassenheim rijden, passeren sinds deze week het 'Soldaat Kees van Rijn-viaduct.' De Hillegomse Unifil-militair sneuvelde in 1979 tijdens een militaire missie in Libanon.
De broer van Kees is emotioneel. 'Het is misschien wel meer dan veertig jaar geleden, maar dit haalt alles terug. Alsof het weer veertig jaar geleden is', zegt René van Rijn met een gebroken stem. Voormalig luitenant Van Strien: 'Het hoogste wat je kunt geven als militair, is je leven. Maar nog erger is worden vergeten.'
Kees van Rijn
Kees van Rijn © Familie
In Hillegom is donderdag een bijeenkomst met vrienden, familie en veteranen uit zijn tijd. Zij zijn tijdens de officiële naamgevingsceremonie bij elkaar gekomen om Kees van Rijn te herdenken.
Ook burgemeester Arie van Erk is aanwezig en spreekt de aanwezigen toe: 'Een rustige jongen, negentien jaar oud, militair, introvert, maar hij koos voor de uitzending naar Libanon. Als één van de negenduizend militairen die daar op missie ging.

Ravijn

Dierbaren van de militair halen herinneringen op: 'Altijd secuur, stond niet graag in het middelpunt, maar was altijd gezellig, iemand waar je graag een biertje mee dronk.'
Zijn rustige en secure karakter zorgt ervoor dat hij uitermate geschikt is om de communicatie tussen Libanon en Nederland met zendapparatuur te beveiligen. Hij zit hele dagen op de basis en gaat er dus eigenlijk nooit op uit. Tot zondag 21 oktober 1979. Hij wil meer avontuur en regelt voor zichzelf dat hij met twee andere militairen mee kan.
Kees van Rijn
Kees van Rijn © Familie
De inmiddels 95-jarige vader van Kees van Rijn kent het stuk waar zijn zoon is overleden maar al te goed. 'Ik ben daar ook geweest vroeger. Het was toen een smalle, gevaarlijke en slechte weg', vertelt de man. 'Kees ging mee met twee militairen in een vrachtwagen om een ander kamp te voorzien van eten.'
'Dan zag hij gelijk een goede vriend van hem in dat kamp. Alleen hij kwam nooit aan. De wagen zakte weg, in het ravijn. Hij was op slag dood. De twee andere militairen niet.'
Diezelfde dag staat er nog een militair op de stoep in Hillegom. Hij moet het nieuws vertellen aan de ouders van Kees: hun zoon zal niet meer levend terugkomen.
Dit viaduct is naar Kees van Rijn vernoemd
Dit viaduct is naar Kees van Rijn vernoemd © Omroep West
Op initiatief van Rijkswaterstaat en het ministerie van Defensie worden nu door heel Nederland viaducten vernoemd naar militairen die zijn omgekomen tijdens vredesmissies.
'Uiteraard kennen wij de Tweede Wereldoorlog en haar herdenkingsmonumenten. Maar in tijden als vandaag zijn er nog steeds oorlogen en mensen die omkomen. Die mogen wij niet vergeten', vindt burgemeester Van Erk.
Volle zaal met nabestaanden van Kees van Rijn
Volle zaal met nabestaanden van Kees van Rijn © Omroep West
In het het gebouw van Kulturele Raad Hillegom staan donderdagmiddag kaarsjes, stoelen, rollators en zitten veel veteranen. Meer dan twee jaar lang heeft de vader van Kees hiernaartoe geleefd. Hij is blij met de erkenning.
'Ik vind het heel mooi dat dit wordt gedaan. Het is misschien wel lang geleden, maar we mogen wel eens wat vaker stil staan dat er mensen dagelijks hun leven moeten geven om te vechten voor vrede', zegt vader Wim van Rijn tot besluit.