Drie verloskundigen op de kop af 45 jaar in dienst: 'Duizenden baby's geboren zien worden'

V.l.n.r.: Karin Sluijs, Lijda Immerzeel en Elly van Putten
V.l.n.r.: Karin Sluijs, Lijda Immerzeel en Elly van Putten © Omroep West
GOUDA - Groot applaus, een bos bloemen van de baas, een taartje met de collega's en alle drie even op de foto. Zo ziet het feestelijke jubileum voor verloskundigen Elly van Putten, Lijda Immerzeel en Karin Sluijs eruit. Ze zijn alle drie 45 jaar in dienst bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.
Op 1 december 1978 komen de drie op de verloskundige afdeling van toen nog het rooms-katholiek Sint-Jozefziekenhuis, een voorloper van het Groene Hart Ziekenhuis, werken. Dat is dus 45 jaar geleden en dan vraag je je natuurlijk af: hoeveel baby's hebben de drie verloskundigen geboren zien worden in die tijd?
'Ik zou het niet meer weten', zegt Lijda Immerzeel. Haar collega Karin Sluijs telde de baby's de eerste tijd nog. 'In de beginjaren schreef ik ook alle namen van de pasgeborenen op, maar daar ben ik allang weer mee gestopt. Maar ik denk dat ik wel duizenden baby's geboren heb zien worden.'

Ook bij mijn bevalling

Dat de vrouwen zo lang op dezelfde afdeling werken, levert indrukwekkende feiten op. 'De kinderen die ik geboren heb zien worden, komen ook weer hier om moeder te worden. Dan zeggen sommige oma's tegen mij: 'Jij was ook bij mijn bevalling!' Ikzelf weet dat dan niet meer. Maar het is wel leuk om te horen.'
'Ik houd van mijn vak. Het is ook mijn hobby', zegt Elly van Putten. Karin Sluijs denkt er net zo over: 'Als je tegenwoordig hoort dat iemand zo lang in dienst is dan zeggen mensen: 'Die zit vastgeroest'. Maar wij hebben zoveel uitdaging in ons vak dat het elke dag weer anders is'.

Uitdaging

Lijda Immerzeel legt die uitdaging uit: 'De ene dag sta je bij een bevalling en de andere dag zorg je voor een zwangere. Soms zijn er ook hele zieke zwangeren die intensieve zorg nodig hebben. Het blijft een afwisselende en uitdagende baan'.
Je zou kunnen zeggen dat het na 45 jaar genoeg is geweest maar aan stoppen denken de drie nog lang niet. 'Ik ben nu 63', zegt Karin Sluijs. 'En ik wil door tot mijn 67. Als ik zo fit blijf als nu.' En ook Elly van Putten is voorlopig nog in het Groene Hart Ziekenhuis te vinden: 'Ik heb nog geen pensioenplannen gemaakt'.