Bewoners Haagse wijk Laak ingelicht over afvalproblemen

Afval op straat
Afval op straat © ANP
DEN HAAG - De Haagse wijk Laak kampt al jaren met een afvalprobleem. Voorlichters van de gemeente Den Haag willen hier nu korte metten mee maken en brengen in de maand december een bezoek aan bijna 11.000 huishoudens in de Haagse wijk Laak. Het doel is om de bewoners bewust te maken van de juiste manier waarop ze afval kunnen aanbieden.
Veel vuilnis in de wijk belandt naast de afvalbakken en ook grofvuil wordt door bewoners niet op de goede plek neergezet, het gevolg hiervan is dat het afval zich opstapelt. Bewoners klagen over stank en andere overlast en verwijten de gemeente dat het vuil niet op tijd wordt opgehaald.
De voorlichters geven informatiefolders mee in verschillende talen. Daarin staat omschreven hoe je afval aan moet bieden, waar je afval op verkeerde plekken (zoals naast de container of op straat) kunt melden, en hoe je bijvoorbeeld een gratis afspraak kunt maken om grofvuil op te halen. De voorlichters komen tussen 17.00 en 20.00 uur langs, wanneer de meeste mensen thuis zijn.

'Grote ergernis'

'Afval op straat is een grote ergernis van inwoners van Laak', weet wethouder Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen Arjen Kapteijns. 'En is daarom een belangrijk thema in het actieplan Laak. Daarom halen we nu vaker vuilnis op, rijden er meer veegwagens, is een extra serviceploeg actief, en wordt er strenger gehandhaafd. Maar uiteindelijk begint het probleem natuurlijk met het verkeerd aanbieden of het zomaar op straat gooien van afval.'