Heel veel schaatspret op natuurijsbaan tijdens eerste weekend van winter

De meeste Westlanders stonden al vroeg op het ijs
De meeste Westlanders stonden al vroeg op het ijs © Omroep West
DE LIER - In De Lier en omstreken stonden de schaatsliefhebbers zaterdagochtend al vroeg klaar met mutsen, wanten, sjaals en natuurlijk uit-het-vet-gehaalde schaatsen. Na een nachtje water sproeien en duimen dat het hard genoeg vriest, ging de natuurijsbaan van ijsvereniging Hard Gaat-ie namelijk in alle vroegte open. 'Deze schaatsdag pakken ze ons niet meer af', zegt voorzitter Wim van den Berg enthousiast.
In het eerste weekend van de meteorologische winter is het meteen raak: schaatsen op de natuurijsbaan in De Lier. Terwijl de zon langzaam tussen de kassen opkomt, zijn de eerste silhouetten van schaatsers al op de baan te zien. Waar sommigen nog wat wiebelig op het ijs staan, racen anderen alsof ze meedoen aan een olympisch kwalificatietoernooi.
En van de kou trekt niemand zich wat aan. Op een bankje langs de schaatsbaan steekt een man met een blauwe muts zelfs zijn blote voeten in de schaatsen. 'Dat zit het lekkerste', legt hij uit. 'We zagen vanmorgen op Facebook dat de schaatsbaan open was en toen dachten we meteen: uit de veren', vertelt de schaatser vrolijk. 'Even snel schaatsen en dan weer door met het programma, want Sinterklaas staat vandaag ook voor de deur. Maar hier maken we tijd voor', voegt de man toe.
Bekijk hier de ijspret in De Lier:
Veel schaatspret op natuurijsbaan in De Lier
Ondertussen is het bij het hokje bij de ingang een komen en gaan van mensen met schaatsen in de hand. 'Ik zit hier al sinds 8.30 uur en ik heb voor mijn gevoel al duizend mensen langs zien komen', vertelt Emil Bruckner van ijsvereniging Hard Gaat-ie, terwijl hij de toegangspasjes controleert. 'Leden hebben allemaal een QR-code, die laten ze dan zien. Dat werkt allemaal heel modern en erg mooi', legt hij uit.
'Maar als kinderen komen en ze zijn hem vergeten, dan knijpen we een oogje toe', zegt Bruckner grijnzend. 'Heel De Lier is zowat lid, dat weten we gewoon', voegt hij toe. 'En als je van buiten De Lier komt en je wil schaatsen, dan moet je wel lid worden. Maar met een heel gezin lid worden, kost 5 euro per jaar. Dat is helemaal niets', legt hij verder uit. 'Daarom is heel De Lier ook lid', lacht Bruckner.

'Niemand had dit verwacht'

Even verderop is een vrouw alweer bezig haar kunstschaatsen los te knopen. 'We hebben twee uur op de schaatsen gestaan en het was heerlijk', vertelt ze. 'Ik heb vroeger op schaatsles gezeten, maar heb al een aantal jaar niet meer geschaatst. Dus het was wel even wennen', bekent de vrouw lachend. 'Maar een vriendin van mij had de kinderwagen mee, dus ik kon eerst nog even daarachter oefenen op het ijs. En ik ben gelukkig niet gevallen.'
Natuurlijk is Wim van den Berg, voorzitter van ijsvereniging Hard Gaat-ie, ook op de ijsbaan te vinden. 'Het is echt buitengewoon. Niemand had verwacht dat het hier vandaag al zou lukken om te schaatsen. Maar er zijn hier nu zoveel mensen op de schaatsen', zegt hij vrolijk.
© Omroep West
'We zijn gisteravond begonnen om de baan klaar te maken en toen was het net onder het vriespunt. Later op de avond werd het steeds een graadje kouder en uiteindelijk zijn we tot 4.00 uur bezig geweest met de baan sproeien', vertelt Van den Berg. 'En we hadden zelfs nog een storing met de waterpomp, dat was nog wel een dingetje. Maar het is uiteindelijk allemaal gelukt', zegt hij nog steeds met een zorgelijke frons op zijn voorhoofd. 'Ja, het was een spannende nacht voor alle vrijwilligers', voegt de voorzitter toe.
'Maar het ijs is nu echt super', concludeert Van den Berg. 'Voor hoelang dat gaat zijn, weet ik nog niet. Ik hoop tot laat in de middag wel. Maar deze ochtend pakken ze ons echt niet meer af', zegt hij met een grote glimlach.