Code oranje afgekondigd: 'Ga alleen weg op als niet anders kan'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
REGIO - Het KNMI geeft voor zaterdagavond code oranje af in de provincies Zuid- en Noord-Holland vanwege grootschalige gladheid die ontstaat door bevriezing van natte weggedeelten. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. 'Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en gevaarlijke rijomstandigheden zorgen.'
Bij code oranje waarschuwt het KNMI dat er 'grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast'. Mensen krijgen dan de oproep om zich voor te bereiden, bijvoorbeeld door binnen te blijven. De waarschuwing duurt tot het begin van de nacht.
In Friesland, Groningen, Flevoland en Zeeland geldt vanaf zaterdagavond code geel voor plaatselijke gladheid. In de andere provincies zijn vooralsnog geen waarschuwingen van kracht.

Ook sneeuw op komst

Eerder gaf het weerinstituut voor zondag al code geel af voor het hele land om verwachte sneeuwval. In de loop van zondagmiddag gaat het vanuit het westen enige tijd sneeuwen en kan een sneeuwdek van 1 tot 3 centimeter ontstaan. De sneeuw trekt zondagavond noordoostwaarts over het land. Daardoor kan het opnieuw glad zijn.