Britse krant: oud-premier Johnson wilde Leidse fabriek overvallen om coronavaccins

Boris Johnson
Boris Johnson © ANP
LEIDEN - De Britse oud-premier Boris Johnson liet in 2021 uitzoeken of het mogelijk was het Leidse bedrijf Halix te overvallen, om zo de vijf miljoen doses coronavaccins op te halen die al waren aangekocht door het Verenigd Koninkrijk. De EU dreigde levering van die vaccins namelijk te blokkeren. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail op basis van diplomatieke bronnen.
In maart 2021 was het Verenigd Koninkrijk (VK) al verder dan de meeste andere landen in Europa met het vaccineren van de bevolking. Daarvoor had het onder meer de vijf miljoen AstraZeneca-vaccins aangekocht, die door het Leidse bedrijf Halix werden gemaakt.
Maar toen maakte AstraZeneca bekend productieproblemen te hebben, waardoor maar een kwart van alle aan de EU beloofde vaccins kon worden geleverd. Omdat AstraZeneca die tekorten ook niet wilde aanvullen met doses uit Britse vestigingen, greep de EU in en dreigde de export van die vijf miljoen vaccins vanuit Leiden te blokkeren.
Halix in Leiden
Halix in Leiden © ANP
Oud-premier Johnson reageerde woedend op dat dreigement. Omdat hij de vaccins per se wilde hebben, zou hij volgens de Britse kant Daily Mail ambtenaren de opdracht hebben gegeven om alle mogelijkheden te bekijken om de vaccins alsnog in handen te krijgen. Daarbij hoorde ook het bij de veiligheidsdiensten informeren naar mogelijkheden om de vaccins met 'militaire opties' op te halen uit Nederland.
Een bron van de krant zegt dat Johnson op dat moment het gevoel had dat hij 'vocht voor Britse levens'. Hij zou het idee pas hebben opgegeven toen ambtenaren hem waarschuwden dat daardoor de levering van een nog grotere partij Pfizer-vaccins, die op andere plekken in de EU werden geproduceerd, in gevaar zou komen. Uiteindelijk werden de meeste vaccins die vanuit Leiden zouden komen, vervangen door leveringen vanuit India.

Speciale onderzoekscommissie

Oud-premier Johnson wil niet reageren op het artikel in de krant, schrijft Daily Mail. Hij wordt zelf deze week gehoord door een speciale commissie in het VK, die het beleid van de regering tijdens de coronaperiode onderzoekt.
Een woordvoerder van Halix in Leiden laat weten dat het verhaal in de krant nieuw voor hen is en wil er verder niet op reageren.