Bewoners studentenhuis weigeren pand te verlaten: 'Terug naar ouders is geen optie'

Studentenhuis, foto ter illustratie
Studentenhuis, foto ter illustratie © ANP
DELFT - Twee bewoonsters van een studentenhuis aan de Buitenwatersloot in Delft zijn door de verhuurder voor de rechter gedaagd omdat ze weigeren te vertrekken uit het pand. Hij wil het pand vanwege gezondheidsproblemen verkopen. Volgens beide studentes is het op dit moment onmogelijk om in Delft een nieuwe kamer te vinden en dus blijven ze zitten waar ze zitten.
Beide studentes zaten eerst met drie andere meiden in het studentenhuis. Sinds de verhuurder bekend maakte dat hij wil stoppen met de verhuur, zijn die vertrokken. Maar voor de overgebleven studentes zou het onmogelijk zijn om ergens anders in Delft een kamer te vinden. Dat heeft volgens hen te maken met de strengere huurregels van de gemeente.
'Bij alle studentenhuizen in Delft speelt een probleem', zei een van hen dinsdagmorgen bij de rechter. Door gemeentelijke regelingen, maar ook door maatregelen van woonminister Hugo de Jonge, zijn er beperkingen gesteld aan de verhuur van woonruimten.

Teruggaan naar ouders

Teruggaan naar hun ouders is ook geen optie voor beide studentes. De een zou dan anderhalf uur moeten reizen naar college, de ander maar liefst tweeënhalf uur. 'Ze gingen er vanuit dat ze hun gehele studietijd in het huis konden blijven', zei een van hun advocaten bij de rechter.
De verhuurder van het pand aan de Buitenwatersloot wil het pand verkopen vanwege gezondheidsproblemen. De kamerverhuur is een kopzorg te veel voor hem. Hij claimt dat hij met maar één bewoonster een huurcontract had voor het gehele pand. Zij mocht de andere studenten er bij zoeken. Nu deze hoofdbewoonster ook is vertrokken, zouden ook de twee overgebleven studentes geen recht meer hebben op bewoning van het pand.

Ook handtekening gezet

Beide studentes beweren dat het huurcontract ook hen bescherming biedt. Zij zouden er ook een handtekening onder gezet hebben. Daarom mag de verhuurder hen nu niet zomaar op straat zetten, zo betoogden hun advocaten bij de rechter.
De twee studentes hebben de afgelopen maanden zelf de huur voor het gehele pand betaald, maar kunnen dat financieel maar moeilijk opbrengen. Ze eisten bij de rechter dat ze er weer drie andere studentes bij mogen zoeken. De rechter doet over twee weken uitspraak.