Is 51-jarige René door zijn broer vermoord? 'Ik ben mijn maatje, mijn beste vriend kwijt'

De straat waar de broers woonden
De straat waar de broers woonden © Regio15
'S-GRAVENZANDE - Jean van B. uit 's-Gravenzande weet het zeker: zijn tweelingbroer René moet zijn omgekomen als gevolg van zijn drankmisbruik. Hij viel zo vaak als hij dronken was dat hij daardoor hersenletsel moet hebben opgelopen. In de twee dagen voor zijn dood viel hij onder meer met zijn achterhoofd op het aanrechtblad en op een radiatorknop, zegt Jean. Maar het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de Westlander zijn tweelingbroer heeft doodgeslagen en -geschopt en beschuldigt hem van doodslag. Daarvoor zou hij acht jaar de cel in moeten.
Het gebeurde op 23 januari dit jaar in de woning van Jean aan de Van Heuven Goedhartlaan. René woonde daar sinds 2015 bij zijn broer in. De twee hadden die avond ruzie, zoals ze dat regelmatig hadden. Jean verklaarde een dag later tegen de politie: 'René zal wel overleden zijn, ik heb hem echt hard geslagen'. Daarin ziet het OM bewijs dat Jean zijn broer heeft gedood.
Maar hijzelf zei donderdag voor de Haagse rechtbank dat hij zich niet kan voorstellen zo hard te hebben geslagen. René zou het hele weekend, en ook de maandag dat hij overleed, zoveel wodka-cola hebben gedronken, dat hij nauwelijks op zijn benen kon staan.

Bloedspetters op bovenkastjes

Daardoor was hij zaterdagavond met zijn rechteroor op de knop van de verwarming in de keuken gevallen. Dat had zo gebloed dat de spetters op de bovenkastjes zaten. En omdat René zei dat hij het wel zou schoonmaken, had Jean dat die avond niet gedaan.
Nadat hij dinsdagochtend ontdekte dat René was overleden, had hij alsnog de vlekken geprobeerd weg te krijgen. 'Ik snap dat het lijkt of ik sporen wilde wegmaken, maar ik was gewoon in paniek omdat René dood was. En ik wilde niet dat mijn ouders het zouden zien', zo zei Jean donderdag.

Ruzie over drankmisbruik

Dat ze vaak ruzie hadden, bevestigt hij. 'Die maandag ook. Ik wilde dat hij zijn drankmisbruik zou matigen. Daar kregen we ruzie over, en ik heb hem toen ook wel geslagen. Hij sloeg mij ook. Daarna hebben we dat uitgepraat en nog een borrel gedronken op de bank.'
De rechtbank merkte op dat het vreemd is om je te storen aan je broers drankmisbruik en dan daarna een borrel te drinken om het goed te maken. 'Dat is Westlands. Je hebt ruzie, dat praat je uit en dan neem je samen een borrel.' Jean haalde maandagochtend zelf een fles wodka voor zijn broer. Volgens hem om te voorkomen dat René zelf naar de slijter zou rijden en de buurt onveilig zou maken met zijn dronken hoofd.

Overal verwondingen

Jean benadrukte tijdens de zitting meerdere malen dat zijn broer een alcoholprobleem had. Maar in het bloed van René werd na zijn dood geen alcohol gevonden. Wel had hij over zijn hele lichaam verwondingen en blauwe plekken. 'Er was bijna geen lichaamsdeel zonder schade', constateerde de rechter. René had meerdere gebroken ribben en hersenletsel.
Volgens de forensisch patholoog die zijn lichaam onderzocht, is René overleden aan een combinatie van hersenletsel en verzuring van het bloed. Het hersenletsel is veroorzaakt door een stomp voorwerp, maar of dat een radiatorknop, het aanrechtblad of de vuisten van Jean zijn geweest is niet vast te stellen.

Familie vraagt vrijspraak

Familieleden van de tweelingbroers hopen dat Jean wordt vrijgesproken, zo zeiden de ouders, oudste broer en dochter van René. De laatste verklaarde: 'Ome Jean heeft zijn hele leven gegeven om te zorgen voor papa. Hij nam hem in huis, want dan stond hij niet op straat. Ik zag jullie liefde en ik zie nu jouw verdriet. Ik weet dat ik niet mag kiezen, maar ik wil niet ook nog mijn tweede vader verliezen.'
De oudste broer van Jean en René vertelde: 'Ik vond het heel moeilijk toen ik ontdekte dat René een drank- en drugsprobleem had. Als ik hem erover aansprak, wuifde hij het weg. Onze vader en moeder komen sinds 24 januari nauwelijks meer buiten. Je ene kind overleden en je andere kind verdachte. Het is niet te doen.'

'51 jaar onafscheidelijk'

De verdachte zelf hoopt dat hij eindelijk aan rouwen toekomt als het proces achter de rug is. 'Ik ben mijn maatje, mijn beste vriend kwijt. Het verlies is onbeschrijflijk, mevrouw', richtte hij zich tot de rechter. 'Ik kan het niet goed in woorden vatten. We zijn 51 jaar onafscheidelijk geweest, en nu is hij er niet meer. Daar moet ik mee leren leven. Dat wordt heel moeilijk, maar het is niet anders.'
Het OM vindt dat Jean toch schuldig is aan doodslag, omdat er een verband is tussen zijn handelen van Jean en het overlijden van René. Hij wist dat René zaterdagavond op de verwarming was gevallen, en heeft hem desondanks toch maandagmiddag op zijn hoofd geslagen. Het ging niet met opzet, maar hij had wel moeten begrijpen dat het slaan fataal had kunnen zijn. Daarom is er sprake van voorwaardelijke opzet, meent het OM.

Straf of niet?

De eis van acht jaar cel is ingegeven door de houding van Jean en zijn familie, die graag wil dat hij weer vrijkomt. Om die reden ligt er geen hogere strafeis. Maar de officier van justitie vindt wel dat er een straf moet volgen. 'Jean heeft geen medische hulp ingeschakeld, hij heeft water over zijn broer gegooid en daarna heeft hij hem nog geschopt en geslagen', oordeelt de officier.
Jeans advocaat vindt dat hij moet worden vrijgesproken, omdat niet kan worden vastgesteld dat het geweld van haar cliënt het fatale letsel heeft veroorzaakt. Ze bestrijdt dat Jean zijn broer op het hoofd heeft geslagen, het was volgens haar alleen tegen het lichaam. Wel is duidelijk dat René meerdere keren is gevallen. Er is ook geen nader onderzoek gedaan naar de bloedsporen in de keuken, terwijl het fatale letsel misschien wel daar is ontstaan bij de val op de verwarming.

'Bewijs niet overtuigend'

De verdachte heeft geen vooropgezet plan gehad, ook niet voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, zo betoogde de verdediging. Ook moet de rechtbank tot vrijspraak komen als ze niet de overtuiging heeft dat de verdachte het heeft gedaan. 'Als het bewijs wettig is, moet het ook overtuigend zijn, en dat is het niet.'
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.