'Wie doet dat nou? Levensgevaarlijk!', is motorrijder ingereden op handhaver?

© ANP
ZOETERMEER - Het Openbaar Ministerie (OM) is duidelijk over wat er op 8 juli 2021 is gebeurd tussen een inmiddels 64-jarige Zoetermeerder en een boa. Volgens het OM heeft hij 'zijn motor als wapen gebruikt' en 'er was een aanmerkelijke kans op een zwaar letsel bij de handhaver'. Het ging maar net goed.
Het gebeurt als de Zoetermeerder in zijn woonplaats een testrit aan het maken is op een motor van een kennis. De handhaver vindt dat de motor te veel lawaai maakt en probeert de bestuurder te laten stoppen.
Volgens het OM is de boa de motor met zijn auto voorbijgereden en uitgestapt. Daarna zou de handhaver een stopgebaar hebben gemaakt en toen bijna omver gereden zijn.

'Kantje boord'

'Het was kantje boord', zegt de handhaver later. Na dit voorval negeert de man op de motor nog twee keer een stopteken, nu van agenten. Uiteindelijk wordt de man door vijf agenten aangehouden.
De officier van justitie van het OM zei woensdag in de rechtszaal dat de motorrijder zich schuldig had gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van de gemeentelijke handhaver. En dat hij een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden verdient. Verder zou de man een jaar lang geen motor mogen besturen.

'Levensgevaarlijk!'

Volgens de Zoetermeerder zit het helemaal anders en is hij helemaal niet op de boa ingereden. 'Ik ben er netjes omheen gereden. De man sprong ineens voor me. Wie doet dat nou? Levensgevaarlijk!' De man zegt dat hij geen stopgebaar heeft gezien van de handhaver. Die droeg ook geen uniform maar gewone burgerkleding.
Toen daarna een politieagent naar hem zwaaide, zocht de Zoetermeerder er ook niets achter. 'Ik heb gewoon teruggezwaaid.' Hij ontkende bij de rechtbank dat hij probeerde te ontsnappen aan de politie. Of de rechtbank daar ook van overtuigd is, wordt over twee weken duidelijk. Dan is de uitspraak.