Gloednieuw hotel met appartementen pal naast station, parkeerproblemen gevreesd

Zo moet het stationsplein er straks uit komen te zien
Zo moet het stationsplein er straks uit komen te zien © KACP
GOUDA - Na jaren van overleg krijgt Gouda er in 2026 een gloednieuw hotelgebouw bij, pal naast het station van de stad. Gemeenteraadsleden debatteerden woensdagavond over de plannen van vastgoedontwikkelaar ABC Vastgoed. Er zijn zorgen over parkeerproblemen, maar dat is volgens wethouder Jan Kees Oppelaar (PvdA) niet aan de orde.
Al sinds 2009 wil de gemeente Gouda het gebied rond het station op de schop gooien. Er wordt inmiddels ook al flink gebouwd. De gemeenteraad had het woensdagavond over een fonkelnieuwe toevoeging: een gebouw bestaande uit een hotel met 108 kamers, twintig shortstayappartementen, 59 woningen en andere voorzieningen. In 2024 zou de bouw moeten beginnen.
De vastgoedontwikkelaar weet ook dat het het maken van de plannen voor het 54 meter hoge gebouw lang op zich liet wachten: 'Het heeft even geduurd voor we op dit punt zijn gekomen, ook door de coronacrisis. Maar we zijn blij dat we het ontwerp kunnen laten zien', opent Joep Steffens, projectleider van ABC Vastgoed.

Vrees voor parkeerproblemen

In zijn ogen is het een moeilijk project waar de raad het over heeft. 'Vooral vanwege de vele verkeersstromen. En het ontwerp zelf, natuurlijk.' Volgens de raadsleden zijn de mogelijke problemen voor het verkeer het grootst. Ook zijn er geen parkeerplaatsen ingetekend bij het gebouw.
Daar had VVD-fractievoorzitter Kevin de Jonge dan ook meteen vragen over. 'We kunnen allemaal zien dat het op deze locatie erg lastig wordt, zo niet onmogelijk. Is er wel nagedacht over de parkeercapaciteit in de stad? Want in de plannen zijn ambities als een autoluwe binnenstad niet meegenomen', vraagt hij zich af.
Tussen het stadhuis (l) en de bioscoop (r) moet het nieuwe hotel komen
Tussen het stadhuis (l) en de bioscoop (r) moet het nieuwe hotel komen © ANP
De parkeerproblemen en de hoogte van het pand baren ook zorgen bij omwonenden. Inspreker Daniel Weerwind wilde bijvoorbeeld zonnepanelen aan zijn balkon hangen. 'Maar met de komst van dit pand, kan dat plan in de prullenbak. Ook vrezen we voor het aantal zonuren, we hebben namelijk nu al problemen om de appartementen warm te krijgen.'
Volgens de wethouder komen er sowieso tachtig parkeerplaatsen extra bij in de stationsgarage. 'Maar ook als ze niet komen, is er voldoende capaciteit. Op het moment dat je ze niet hebt, kun je wel in de problemen komen op piekmomenten. Dus het is wel van belang dat ze komen, met die tachtig plekken extra hebben we dan meer dan honderd parkeerplekken over als het druk is in de stad.'

Ontwikkelaar in gesprek met hotelhouder

De bewoners tegenover de flat kunnen in ieder geval aanspraak maken op subsidies van de gemeente, om het pand te verduurzamen en eventueel te compenseren voor het zonverlies. 'Ook kunnen ze planschade indienen bij de gemeente, de ontwikkelaar kan dat vergoeden.'
Het is overigens nog niet duidelijk welke hotelketen er precies in moet komen. 'De ontwikkelaar is in gesprek met een exploitant en heeft op hoofdlijnen al afspraken met die partij. Die gesprekken zijn in een afrondende fase', besluit wethouder Oppelaar.