Hoe werkt 'gedigitaliseerd' parkeren als parkeerschijf vanaf januari is afgeschaft?

© ANP
NOORDWIJK - In Noordwijk worden alle parkeervergunningen 'gedigitaliseerd' door de gemeente. Dat kan verwarring opleveren. Hoe gaat het vanaf 1 januari 2024 in zijn werk?
Alle parkeervergunningen, behalve die voor verenigingen, worden gedigitaliseerd. Ook gaat de parkeerschijf in de ban. 'Het is de bedoeling dat wanneer je parkeert in Noordwijk, je jouw kenteken invoert in een app of bij de parkeerautomaat zodat het systeem eerlijker wordt', legt parkeerwethouder Theo Alkemade (CDA) uit.
De reden dat Noordwijk volledig overstapt op het digitaal parkeren? Om het omslachtige papierwerk te omzeilen. 'Het is voor ons als gemeente vooral een praktische oplossing. Er verandert in feite niks aan het huidige parkeerbeleid.'

Een uur geblokkeerd

Maar hoe moet het dan gaan werken? Voorheen kon je altijd gratis drie uur lang parkeren in Noordwijk, maar zette je daarna de klok op de parkeerschijf om. 'Dat mocht eigenlijk niet, maar het was een praktische oplossing', weet de wethouder te vertellen.
'Per 1 januari wordt een kenteken na drie uur parkeren geblokkeerd. Dan moet er betaald worden via de parkeerapp of een parkeerautomaat', gaat Alkemade verder. 'Na voor één uur betaald te hebben, kan je na dat betaalde uur 'gewoon' weer via de vergunning drie uur gratis parkeren.'

Auto verplaatsen

Dat geldt overigens niet als je naar een andere 'parkeerzone' gaat, na drie uur parkeren. Als je in een andere zone gaat staan, dan kan je daar weer drie uur lang staan. Dus als je drie uur gaat winkelen in de Noordwijkse Hoofdstraat en daarna met de auto gaat winkelen in de Kerkstraat, hoef je dus niet voor één uur het parkeertarief te betalen.
Gehandicapten kunnen overigens nog steeds gratis parkeren in heel Noordwijk. Houders van een gehandicaptenvergunning mogen zodoende drie uur gratis parkeren, het maakt niet uit waar zij dan staan.

Kraskaarten blijven, maar tarief omhoog

Het enige dat overigens hetzelfde blijft zijn de kraskaarten voor verenigingen. Dat was iets waar de gemeente veel mee stoeit. 'Op een gegeven moment was het zo dat bijna iedere strandganger zo in het dorp kon parkeren', vertelt de wethouder.
Het parkeertarief daarvoor wordt daarom verhoogd van 0,50 naar 1 euro en er komt een maximumaantal 'parkeeracties' per verenigingsvergunning. De voetbalvereniging kan zo bijvoorbeeld maximaal 1500 keer parkeren voor het verlaagde tarief dat nu geldt.