'Grote stress' bij hulpverleners door babygehuil uit afvalcontainers: 'Enorme impact'

© Regio15
ZOETERMEER - Het babygehuil dat in oktober 2021 uit afvalcontainers kwam, zorgde voor 'grote stress' bij hulpverleners die de containers doorzochten. Het gehuil was niet echt, maar bleek uit bluetooth speakers te komen. Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag een werkstraf van tachtig uur tegen de 50-jarige Zoetermeerder die de speakers in de containers stopte. 'Het handelen van mijnheer heeft een enorme impact gehad op medewerkers', verklaarde de officier van justitie.
Maar liefst drie keer rukten de hulpdiensten uit vanwege valse meldingen van de Zoetermeerder over een baby in een vuilcontainer. Op 8 oktober 2021 belde de verdachte vanuit Zoetermeer naar 112 met het verhaal dat er een baby lag in een ondergrondse vuilcontainer, in de Rotterdamse wijk Rozenburg. Brandweer, ambulance, politie en de traumahelikopter gingen met spoed ter plaatse, maar konden niets vinden.
Dezelfde dag schoot de Zoetermeerder zijn buurman aan, een politieman, met het verhaal dat er babygehuil kwam uit een container aan het Sanne van Havelteplein in Zoetermeer. De hulpdiensten in Zoetermeer rukten ook uit, en gooiden de vuilcontainer open, omdat ze ook echt babygeluid hoorden. Medewerkers doorzochten de vuilniszakken en konden niets vinden. Uiteindelijk stuitten ze op een bluetooth speaker waaruit de babygeluiden kwamen.

Zoetermeerder heeft spijt

De volgende dag was het opnieuw raak in Zoetermeer, aan de Van Stolberglaan. Daar hoorde een voorbijgangster opnieuw babygeluid uit een vuilcontainer en 112 belde. De hulpdiensten vonden er, na veel gewroet in de vuilniszakken, ook alleen een bluetooth speaker.
De 50-jarige Zoetermeerder werd na de incidenten snel aangehouden en bekende de valse meldingen ook. Hij verscheen vrijdag niet op de zitting bij de Haagse rechtbank. Hij kon de spanning van de rechtszaak niet aan, vertelde zijn advocate. Volgens haar heeft hij veel spijt. 'Hij vindt dat dit nooit had mogen gebeuren.'

Persoonlijk diep geraakt

De aanklaagster vertelde op de zitting dat de het babygeluid voor 'grote stress' zorgde bij de hulpverleners. Ze dachten dat iedere minuut telde. 'Ze reageerden met een gevoel van ongeloof toen ze niets aantroffen, en waren persoonlijk diep geraakt. De medewerkers hadden anderhalf uur staan spitten tussen de vuilniszakken, wat ook nog eens gevaarlijk kan zijn.'
'Ik was bang voor wat ik zou aantreffen', heeft een van de agenten verklaard. Nadat er geen baby werd gevonden, heeft ze er slecht van geslapen. 'Wat heb ik over het hoofd gezien?' Een brandweerman gaf aan dat hij - vanwege de haast - zonder beschermende maatregelen in de container afdaalde. Volgens het OM zijn de kosten voor het uitrukken van de hulpdiensten ruim 7000 euro.

Fascinatie voor hulpdiensten

Tijdens de zitting bleek dat de Zoetermeerder een grote fascinatie heeft voor het werk van hulpdiensten. Zelf heeft hij ook een reanimatiecursus gevolgd bij het Rode Kruis. Volgens zijn advocate hoorde hij op 8 en 9 oktober 2021 'stemmetjes in zijn hoofd'. Deskundigen menen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, vanwege zijn autismestoornis. 'Meneer is zich bewust van de impact', zei zijn advocaat. 'Hij is onder behandeling, werkt nu als chauffeur en heeft goed contact met zijn zoontje en ex.'
De autismestoornis pleit hem volgens de officier van justitie nog niet helemaal vrij. 'Mijnheer wist wel degelijk dat hij met iets verkeerds bezig was', zei de officier. Daarom zou de verdachte, ondanks zijn stoornis, toch een werkstraf van tachtig uur moeten krijgen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.