Complotdenker Huig Plug moet de cel in

Medeverdachte Huig Plug op het Binnenhof in Den Haag
Medeverdachte Huig Plug op het Binnenhof in Den Haag © ANP
KATWIJK - De bekende complotdenker Huig Plug moet de cel in. De 55-jarige Katwijker zou zich volgens de rechtbank schuldig hebben gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. Plug beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord. Hij heeft een celstraf van negen maanden gekregen, waarvan vijf voorwaardelijk.
Huig Plug zou met zijn neef - een 41-jarige Katwijker - en een 59-jarige vrouw uit Den Haag hebben samen gewerkt. Volgens de drie bestaat er een Haags pedonetwerk. Ze beschuldigen onder anderen voormalig topambtenaar Joris Demmink en de echtgenoot van een rechter van het gerechtshof in Amsterdam van seksueel misbruik.
Plug kreeg van de rechters in Breda de zwaarste straf van de drie. Zijn neef kreeg een celstraf opgelegd van 66 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur. De Haagse vrouw kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 180 uur.

Contactverbod

De rechtbank legde de complotdenkers ook een contactverbod op met de slachtoffers. Daarnaast mogen zij op sociale media geen namen meer noemen rondom het vermeende misbruikverhaal. De neef liet tijdens het vonnis direct weten dat hij in hoger beroep gaat.