Hoogwater op komst, wat betekent dat voor grote rivieren in onze regio?

Dit was twee weken geleden, tijdens de vorige piek, het hoog water in Nijmegen
Dit was twee weken geleden, tijdens de vorige piek, het hoog water in Nijmegen © ANP
LEIDEN - De waterstand in de grote rivieren gaat vanaf maandag weer sterk stijgen. Dat meldt Rijkswaterstaat. De hoogwaterpiek komt hoger uit dan de vorige in november. Toen werd een hoogste stand van ruim dertien meter boven NAP bij Lobith (Gelderland) bereikt. Ditmaal verwacht de waterbeheerder dat de piek ruim boven de veertien meter boven NAP zal uitkomen.
De afvoer van de Rijn is al weken hoog, doordat het in het hele stroomgebied en in Nederland veel heeft geregend. Vanaf maandag komt daar water van smeltende sneeuw uit de hogere gebieden in Duitsland bij.
Later in de week voert de Rijn ook het water uit de zijrivieren in Duitsland af. Tegen volgend weekeinde bereikt smeltwater uit Zwitserland de Nederlandse grens.

'Geen maatregelen'

De (Oude) Rijn betreedt bij Nieuwerbrug aan den Rijn onze regio. Via Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Zoeterwoude-Rijndijk, Leiden, Valkenburg en Katwijk stroomt de rivier naar de Noordzee.
Hoogheemraadschap van Rijnland treft vooralsnog geen maatregelen. 'Het watersysteem is zo ingericht dat tegen de tijd dat het water 'bij ons is', het geen invloed meer heeft.' Oftewel, volgens de woordvoerder van het hoogheemraadschap is het water tegen die tijd voldoende gezakt.
Vanaf dertien meter boven NAP is er sprake van een verhoogde waterstand. Dan lopen zogeheten uiterwaarden en lage kades onder water en moeten boeren en natuurbeheerders hun vee uit laaggelegen gebieden langs de rivieren halen. Bijkomend probleem is dat de bodem in vrijwel het hele land geen water meer kan opnemen, omdat de grond kletsnat is door de vele regen. Dat veroorzaakt veel kwel achter rivierdijken, die daardoor kunnen verzwakken.
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zegt de waterstandsverwachtingen te zullen blijven volgen zoals altijd, maar geen ernstig verhoogde waterstanden te verwachten. 'Het waterschap zal net als in november de waterstandsverwachtingen blijven volgen. Als verhoogde waterstanden verwacht worden, gaan we extra inspecties uitvoeren en er op toezien dat sluizen en de Veerpoort in Schoonhoven op tijd gesloten worden.'
Zelfs als het hoogwater de regio wel zou bereiken, zou dat met de huidige voorspellingen weinig problemen opleveren. 'Er werd geen storm op zee verwacht, zodat het rivierwater vanuit het gebied dat wij beheren vrij af kon stromen. Rijkswaterstaat en de waterschappen in het oosten van het land waren wel extra alert.'

'Het duurt nog wel een paar dagen'

Rijkswaterstaat zegt dat het nu nog te vroeg is om te kijken wat het effect van hoog water in onze regio gaat zijn. 'Mocht het daar écht hoogwater worden, duurt het ook nog wel een paar dagen voordat die piek onze regio bereikt. Dan worden ook pas eventuele maatregelen besproken.'