Zuid-Holland wil extra laag appartementen bouwen bovenop bestaande flatgebouwen

© ANP
REGIO - Door een extra woonlaag te bouwen op bestaande gebouwen, kunnen in Zuid-Holland bijna 29.000 nieuwe appartementen gebouwd worden. De provincie Zuid-Holland wil hier vol op inzetten, omdat de ruimte om nieuwe huizen te bouwen in de Randstad schaars is.
Ruimtelijk adviesbureau Stec Groep concludeert in een onderzoek dat Zuid-Holland de provincie is met de meeste potentie voor het zogeheten optoppen, oftewel: een extra woonlaag plaatsen op een bestaand gebouw. Op 2,4 procent van de woningen in Zuid-Holland kan worden bijgebouwd.
'Als je ziet hoeveel ruimte nog in steden is voor woningen, dan is dat geweldig nieuws', zegt gedeputeerde Anne Koning (PvdA, Wonen) van de provincie Zuid-Holland. 'Laten we snel aan de slag gaan om voor nog meer mensen een betaalbaar thuis te bouwen.'

7000 nieuwe woningen in Den Haag

De groeimogelijkheden via optoppen in Zuid-Holland zitten met name in Rotterdam (potentieel 8850 woningen) en Den Haag (bijna 7000). Het gaat dan voornamelijk om lage flatgebouwen die tussen 1965 en 1992 zijn gebouwd.
Volgens de onderzoekers zijn die zowel bouwtechnisch als qua huidige hoogte zeer geschikt om er een laag bovenop te zetten. Ook voorzieningen in de bewuste wijken zijn daar al op berekend, staat in het onderzoek dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland is uitgevoerd.
Volgens Stec Groep is het mogelijk om in Nederland in totaal zo'n 100.000 woningen te realiseren via optoppen. Noord-Holland en Groningen zijn na Zuid-Holland de provincies waarin verhoudingsgewijs de meeste kansen hiervoor liggen.
Zuid-Holland, met 3,8 miljoen inwoners de drukste provincie van Nederland, heeft de ambitie om tussen 2022 en 2030 ruim 235.000 woningen te bouwen. Het provinciebestuur wil dat vooral doen binnen steden en dorpen, onder meer via optoppen en aanbouwen, maar ook door op veel plekken 'een straatje erbij' te creëren.