Meterslange kerstboom weer gearriveerd in Gouda: 'Fantastisch cadeau!'

De kerstboom op de Markt in Gouda staat er weer
De kerstboom op de Markt in Gouda staat er weer © Omroep West
GOUDA - Honderden kinderen, een fanfare en een enorme hijskraan stonden vrijdag in Gouda paraat voor het binnenhalen van de 22 meter lange kerstboom op de Markt. Kosten noch moeite waren gespaard om de traditionele kerstboom welkom te heten in de Gouwestad. 'Volgende week gaan er 15.000 lichtjes in deze kerstboom aan', zegt Paul Buis, voorzitter van Stichting Gouda bij Kaarslicht, met een grote glimlach op zijn gezicht.
Maar voordat de kerstboom vrijdag aankwam in Gouda, had hij er al een behoorlijk reis opzitten. De gigantische dennenboom komt namelijk helemaal uit Kongsberg in Noorwegen. 'Voor de 68ste keer krijgen we van onze zusterstad in Noorwegen dit geschenk', vertelt burgemeester Pieter Verhoeve. 'Dat is echt een fantastisch cadeau', voegt hij enthousiast toe.
'Nadat de boom is gekapt, sturen ze hem met een boot naar Rotterdam. Daar wordt de kerstboom opgehaald met een vrachtwagen en vervoerd naar Gouda', legt kinderburgemeester Pheline van der Linden uit. 'Als je het praktisch bekijkt, is een boom uit Nederland wel handiger. Maar zo'n warm geschenk van onze zusterstad, daar kan een Nederlandse boom niet aan tippen', voegt Buis stellig toe.
De kerstboom in Kongsberg, Noorwegen
De kerstboom in Kongsberg, Noorwegen © Stichting Gouda bij Kaarslicht
Nadat de kerstboom de Markt is opgereden, klimt er eerst een man met een kettingzaag een trap op en zaagt een schijf van de onderkant van de kerstboom af. Op die schijf staat in grote letters 'Burgormaster von Gouda, Stadhuis Markt 1, Gouda, Nederland'. 'Om te voorkomen dat de boom kwijtraakt, zetten ze in Noorwegen ons adres op de stam', legt de kinderburgemeester uit.
En daarna is het tijd om de boom van de vrachtwagen te takelen. Met een hijskraan wordt het gevaarte voorzichtig omhoog gehesen terwijl honderden omstanders ademloos kijken. 'In deze tijd dat er zoveel aan de hand is in de wereld, snakken mensen naar saamhorigheid en gezelligheid. Het is dus heel mooi dat we de boom ceremonieel binnenhalen in Gouda', zegt burgemeester Verhoeve.
Bekijk hier hoe de kerstboom aankwam in Gouda:
Meterslange kerstboom weer gearriveerd in Gouda
Als de kerstboom van ruim 800 kilo in de lucht hangt, laat de bestuurder van de hijskraan de boom centimeter voor centimeter in een gat in de grond zaken. Maar voordat de boom echt Kerstmis-proof is, duurt het nog wel even. 'Hij moet nog helemaal versierd worden met kerstballen natuurlijk', zegt Buis. 'En volgende week wordt hij pas echt verlicht tijdens Gouda bij Kaarslicht', voegt hij trots toe.
'Op 15 december zal de Markt helemaal donker zijn. Alle openbare verlichting is dan uit en er is alleen maar kaarslicht', vertelt de voorzitter van Stichting Gouda bij Kaarslicht. 'We lezen dan het kerstverhaal voor, we hebben muziek en we hebben zang. En aan het einde steken we de 15.000 lichtjes in de kerstboom op de Markt aan', gaat hij verder. 'Het is dan in heel Gouda overal Kerstmis.'
TV West zendt Gouda bij Kaarslicht live uit. De uitzending is vrijdag 15 december van 19.00 uur tot 19.50 uur te volgen.