Twee mensen overleden door koolmonoxidevergiftiging in woning

Er zijn zwarte hekken neergezet bij het huis
Er zijn zwarte hekken neergezet bij het huis © AS Media
RIJNSBURG - In een huis aan de Brouwerstraat in Rijnsburg zijn zaterdagmiddag twee overleden personen gevonden. Het gaat om een 59-jarige man en een nog onbekende vrouw. Ze zijn het slachtoffer van koolmonoxidevergiftiging. Dat meldt de politie.
De hulpdiensten werden iets voor 12.30 uur gealarmeerd voor het incident in de woning. Naast de brandweer en politie rukten ook twee ambulances uit. Ook omliggende woningen zijn ontruimd, omdat nog onderzoek wordt gedaan naar waar het koolmonoxidelek vandaan kwam.
Na de vondst van de twee doden wordt er nog verder onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak, laat de politie weten. De woning is afgezet met zwarte hekken en er staat een politietent voor de deur. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend gemaakt.

'Je ruikt en ziet het niet'

Koolmonoxide (CO) wordt ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd. 'Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben', vertelde de brandweer eerder dit jaar, na een incident in Delft. 'Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijf tot tien mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.'
De eerste klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Een oorzaak van koolmonoxide in een woning is vaak een slecht onderhouden cv-ketel, kachel of geiser. 'Laat jouw toestel jaarlijks controleren door een vakman', zegt de brandweer. Of dit ook de oorzaak van het vrijkomen van koolmonoxide in Rijnsburg is, is nog niet duidelijk.

Adviezen van de brandweer

De brandweer adviseert een koolmonoxidemelder op te hangen in huis. Deze geeft een luid alarm als er een te grote hoeveelheid koolmonoxide wordt gemeten. 'Controleer een keer per maand of de melder werkt', is het advies.
Wat ook helpt, is een goede ventilatie in huis. 'Dat betekent niet dat je alle ramen wagenwijd moet openzetten', legt de brandweer uit. 'Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of kiepramen volstaat.' Zuurstof in de woning kan een leven redden als er koolmonoxide vrijkomt, zegt de brandweer.