Aan koolmonoxide overleden man gevonden door dochter: 'Buurman over schutting gesprongen'

Er waren veel hulpdiensten op de been
Er waren veel hulpdiensten op de been © AS Media
RIJNSBURG - 'Het is verschrikkelijk, enorm triest', reageert een buurtbewoner, nadat een 59-jarige man en een nog onbekende vrouw zaterdag in hun Rijnsburgse woning aan de Brouwerstraat dood werden aangetroffen. Volgens buurtbewoners zou de man gevonden zijn door zijn dochter. De politie bevestigt dat het gaat om een koolmonoxidevergiftiging.
Volgens de buurtbewoners woonde de man al jaren op het adres, samen met zijn vriendin. Een buurman vertelt dat hij maar weinig buiten kwam. 'Ik ken de beste man eigenlijk niet. Het stel was al wat ouder, maar ik heb ze niet veel gesproken. Dit is natuurlijk vreselijk', reageert hij geschrokken.
Een buurvrouw kende de overleden man beter, en zag hem met regelmaat. Volgens haar had de dochter van de man de slachtoffers gevonden in de woning. De 59-jarige man lag op de bank.
'Ze liep vervolgens direct naar buiten en schreeuwde dat haar vader was overleden', vertelt ze over de vondst van de man. 'De buurman is vervolgens over de schutting gesprongen en vertrouwde de lucht die hij had geroken niet, hij gooide daarna alle deuren open.'

'Hebben hem gauw naar buiten gesleept'

Kort daarna klopte hij bij de buurvrouw op het raam. 'Met de vraag of ik wist hoe ik moest reanimeren. Maar toen ik eenmaal aangekomen was, waren ze al bezig', gaat de buurvrouw verder, die overigens in de zorg werkt. Maar het mocht dus niet meer baten voor het slachtoffer. 'Ik zag dat er al lijkstijfheid was opgetreden. Het was al te laat', zegt de buurvrouw.
Vervolgens hebben de buren de man gauw naar buiten gesleept. 'We moesten snel naar buiten, want ons werd verteld dat de lucht niet veilig was. De politie, de brandweer en de ambulance waren er snel bij', verttelt de bewoonster van de Brouwerstraat. De overleden vrouw werd later op bed gevonden door de brandweer.

Koolmonoxide een sluipmoordenaar

Koolmonoxide (CO) wordt ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd. 'Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben', vertelde de brandweer eerder dit jaar, na een incident in Delft. 'Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijf tot tien mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.'
De eerste klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Een oorzaak van koolmonoxide in een woning is vaak een slecht onderhouden cv-ketel, kachel of geiser. 'Laat jouw toestel jaarlijks controleren door een vakman', zegt de brandweer. Of dit ook de oorzaak van het vrijkomen van koolmonoxide in Rijnsburg is, is nog niet duidelijk.

'Het is natuurlijk vreselijk'

De politie doet nog steeds onderzoek, maar bevestigt dat er een hoge concentratie koolmonoxide is gemeten in de woning. Ook de omliggende woningen zijn volgens de politie gelucht. 'Het is nog onduidelijk wat de hoge concentratie koolmonoxide heeft veroorzaakt, forensische specialisten doen onderzoek', meldt de politie daarover.
'Het is natuurlijk vreselijk wat er is gebeurd', vat de buurman de situatie samen. De buurtbewoners weten niet hoe het kan dat er koolmonoxide kon ontsnappen. 'Dit zijn huizen van 120 jaar oud, ik heb zelf een tijd terug een CV-ketel laten plaatsen. Maar ik weet niet of de buurman nu nog een gaskachel of geiser had hangen', besluit de buurvrouw.