'Krottenkoning' geeft niet op en bereidt rechtszaken voor na miljoenenboete

De 'lage' variant voor nieuwbouw bij Palaceplein | Architectenbureau Mulleners
De 'lage' variant voor nieuwbouw bij Palaceplein | Architectenbureau Mulleners
NOORDWIJK - Het bedrijf Bever Holding BV van de omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte tekent bezwaar aan tegen de boete van 5 miljoen euro die het bedrijf opgelegd kreeg van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Ook kondigt de man, die bekend staat als de Krottenkoning, nieuwe rechtszaken aan tegen bouwbedrijf Adriaan van Erk.
De boete van 5 miljoen euro volgt op het niet bekendmaken van de verkoop van alle gronden van Van de Putte in Noordwijk. Dat werd in november 2020 bekend. De vastgoedondernemer, die ook bekend staat als 'de Krottenkoning', verkocht toen voor tien stukken grond aan de Adriaan van Erk Groep. Die betaalde er 60 miljoen euro voor. De Krottenkoning had het geld nodig om een gedwongen verkoop van grond te voorkomen.
De deal bleef geheim, volgens Bever was dat ook de afspraak met de gemeente Noordwijk. Maar toen de verkoop bekend werd greep de Autoriteit Financiele Markten in. Zo'n verkoop is volgens de AFM gevoelige beursinformatie en had dus openbaar moeten zijn. De handel in aandelen van Bever werd enige tijd stilgelegd.

'Vertrouwelijkheid belangrijk'

Bever Holding tekent nu bezwaar aan tegen de boete van 5 miljoen euro. Volgens Van de Putte was het belangrijk dat de deal geheim bleef, en dat zou ook door de gemeente Noordwijk schriftelijk zijn bevestigd. De gemeente lag indertijd al jaren in de clinch met de Krottenkoning omdat die de ontwikkeling van Noordwijk frustreerde door niets met zijn bezit te doen.
De gemeente was dan ook dolblij dat de grond verkocht werd aan ontwikkelaar Van Erk die al heel snel met allerlei plannen kwam. Inmiddels zijn de plannen verder ontwikkeld en wordt er flink gewerkt om het al jaren braakliggende Palaceplein en het verloederde Vuurtorenplein van de grond te krijgen.

Gedoe over levering van de grond

Toch krijgt de Van Erk Groep weer een rechtszaak aan de broek van Van de Putte. Die vindt dat mondelinge afspraken niet zijn nagekomen, en wilde de tien percelen niet leveren. De rechter oordeelde dat dit wel moest gebeuren. Bever legt zich hierbij niet neer en gaat verder met de procedures. Het bedrijf meldt dat er inmiddels getuigenverhoren hebben plaatsgevonden.
Met die procedures wil Bever Holding proberen mee te delen in de winst die gemaakt gaat worden bij de ontwikkelingen in Noordwijk. Er liggen nu bijvoorbeeld plannen voor een gebouw met zestig appartementen, een parkeergarage en winkels op het Palaceplein, en ook rond het Vuurtorenplein worden appartementen opgeknapt.

Problemen stapelen zich op

Bever Holding BV heeft het de afgelopen jaren erg moeilijk. Het verkocht nagenoeg de hele vastgoedportefeuille in Nederland met het van de hand doen van de tien percelen in Noordwijk. Alleen een stuk grond bij Aalsmeer en bij Hillegom en de villa Huize Ivicke bij Wassenaar is nog van Van de Putte.
Ook zijn vastgoedportefeuille in België is fors uitgekleed. Bezit in de kustplaats Knokke-Heist werd verkocht en na heel veel gedoe deed Van de Putte ook afstand van twee villa's in De Haan. Dat gebeurde na tussenkomst van de burgemeester die de totaal vervallen villa's in het centrum een doorn in het oog van zijn gemeente vond.

Vervallen kasteel en gesloopt hotel

Wat nog wel in de portefeuille zit is een compleet vervallen kasteeltje in Grobbendonk en een inmiddels door de gemeente Spa gesloopt hotel dat op instorten stond. In de kustplaats Blanckenberge sloopte Van de Putte een appartementsgebouw vlak aan zee om er iets nieuws op te zetten. Dat is nooit gebeurd.
Verder zijn er nog enkele kleinere huizen en stukjes grond. Ook met deze bezittingen doet Van de Putte wat hij altijd doet: helemaal niets.