Mallorcazaak: OM eist zwaardere straf tegen hoofdverdachte, familie Carlo Heuvelman teleurgesteld

Zes van de zeven verdachten in het hoger beroep
Zes van de zeven verdachten in het hoger beroep © ANP
WADDINXVEEN - Tegen de hoofdverdachte in de Mallorcazaak is in hoger beroep tien jaar gevangenisstraf geëist door het Openbaar Ministerie (OM). Sanil B. wordt ervan verdacht Carlo Heuvelman te hebben geslagen en geschopt waardoor hij kwam te overlijden als gevolg van hersenletsel. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot zeven jaar cel. Alle andere verdachten hoeven wat het OM betreft niet terug achter de tralies.
Welke straffen heeft het OM woensdag in hoger beroep geëist?
 • Sanil B., onder meer verdachte dood Carlo Heuvelman: 10 jaar gevangenisstraf
 • Mees T., onder meer verdachte gevecht met vriend Carlo Heuvelman: 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 350 dagen voorwaardelijk
 • Hein B., onder meer verdachte gevecht met vriend Carlo Heuvelman: 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 208 dagen voorwaardelijk
 • Daan van S., verdachte andere vechtpartij: 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 293 dagen voorwaardelijk
 • Kaan B., verdachte andere vechtpartij: 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 293 dagen voorwaardelijk
 • Lukas O., verdachte andere vechtpartij: 240 uur taakstraf, voorwaardelijke gevangenis van 6 maanden
 • Stan F., verdachte andere vechtpartij: 180 uur taakstraf, voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden

Wat is er volgens het OM gebeurd?

'Tien uur na aankomst op het Spaanse vakantie-eiland lag Carlo dodelijk gewond op straat', sprak het OM tijdens de zitting in hoger beroep bij het gerechtshof waar de strafeisen bekend zijn gemaakt. Vier dagen later overleed de 27-jarige man uit Waddinxveen in het ziekenhuis op Mallorca.
Nabestaanden hoopten dat het hoger beroep inzicht had gegeven in wie er verantwoordelijk is voor de dood van Carlo. Maar dat antwoord komt er niet. 'Het blijft voor ons teleurstellend dat er maar één dader wordt aangewezen, terwijl uit het dossier blijkt dat het er minimaal twee of drie moeten zijn', zegt hun advocaat Edwin Bosch.
Politie in de badplaats Playa de Palma op Mallorca
Politie in de badplaats Playa de Palma op Mallorca © ANP
'Maar er kan wel degelijk een analyse worden gemaakt van die nacht', stelde de advocaat-generaal. Volgens haar kan vastgesteld worden wie schuldig is aan het uitgaansgeweld en wie verantwoordelijk is voor de dood van Carlo.
Volgens het OM is Carlo als eerste tegen de grond geslagen voor café De Bierexpress, voordat zijn vrienden werden mishandeld. Getuigen verklaarden dat Carlo door meerdere jongens is belaagd, dat hij op de grond viel en meerdere keren tegen zijn hoofd is geschopt.

OM van conclusie veranderd

Wilde het OM in eerste aanleg nog dat verdachten Mees T. en Hein B. allebei voor acht jaar de cel in verdwijnen vanwege hun betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman, nu wordt vrijspraak bepleit voor 'doodslag'. In hoger beroep concluderen de aanklagers dat T. en B. niet in het signalement van de belangrijkste ooggetuige passen. De rechtbank trok dezelfde conclusie vorig jaar en sprak het tweetal om die reden daarvan vrij.
Hein B. is volgens het OM wel schuldig aan openlijk geweld en 'poging tot doodslag' op een vriend van Carlo. Mees T. is volgens het OM wel schuldig aan openlijk geweld en een poging tot zware mishandeling van Carlo's vriend. Als het gerechtshof de geëiste straffen van het OM overneemt, hoeft op Sanil B. na niemand de gevangenis meer in.
De 27-jarige Carlo Heuvelman
De 27-jarige Carlo Heuvelman © Memori

Wat waren uitspraken van rechtbank waarvoor in hoger beroep is gegaan?

 • Sanil B., door OM verdacht van dood Carlo Heuvelman en andere vechtpartij: 7 jaar gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis OM: 10 jaar cel)
 • Mees T., door OM verdacht van Carlo Heuvelman en andere vechtpartij: 30 maanden gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis OM: 8 jaar cel)
 • Hein B., door OM verdacht van Carlo Heuvelman en andere vechtpartij: 30 maanden gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis OM: 8 jaar cel)
 • Daan van S., door OM verdacht van andere vechtpartij: 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk opgelegd door rechtbank (eis OM: 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk)
 • Kaan B., door OM verdacht van andere vechtpartij : 30 maanden gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis OM: 180 dagen cel, waarvan 93 voorwaardelijk)
 • Lukas O., door OM verdacht van andere vechtpartij: 18 maanden gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis OM: 180 dagen cel, waarvan 162 voorwaardelijk)
 • Lars van den H., door OM verdacht van andere vechtpartij: 150 uur taakstraf, plus twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis: OM 150 uur taakstraf, geen gevangenisstraf)
 • Stan F., door OM verdacht van andere vechtpartij: 12 maanden gevangenisstraf opgelegd door rechtbank (eis OM: 180 uur taakstraf, geen gevangenisstraf)
 • Martijn T., door OM verdacht van andere vechtpartij: vrijgesproken door rechtbank (eis OM: vrijspraak)
In totaal stonden negen verdachten terecht in de Mallorcazaak. Twee van hen zijn niet in hoger beroep gegaan. Lars van den H. is akkoord gegaan met de opgelegde taakstraf van 150 uur plus twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Het OM had tegen hem 150 uur taakstraf, zonder celstraf, geëist. Martijn T. is vrijgesproken door de rechtbank. Ook het OM bepleitte vrijspraak.