Man eist miljoenen van Staatsloterij: 'Schoonvader heeft winnend lot gestolen'

Een lot uit de Staatsloterij, foto ter illustratie
Een lot uit de Staatsloterij, foto ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - Een man uit Rijswijk eist miljoenen van de Staatsloterij. In totaal 3,2 miljoen euro zou hij zijn misgelopen doordat zijn schoonvader het winnende lot van hem zou hebben gestolen. 'Het is een complete nachtmerrie. Ik word er gek van', zei hij vrijdag in een kort geding. Maar schoonvader beweert dat het lot aan hem is geschonken.
De man kocht het staatslot van de oktobertrekking samen met zijn schoonvader en deed hem ook een lot cadeau. Hij zegt dat hij zelf het winnende lot had. Dat zou de schoonvader van hem hebben gestolen nadat de prijs was gevallen. De Rijswijker heeft daar enkele dagen na de trekking al melding van gedaan bij de Staatsloterij, maar die zou de zaak niet serieus onderzocht hebben.
'Ze hebben fouten gemaakt en proberen er op een makkelijke manier vanaf te komen', zei de man in de rechtbank. 'Ik had meer zorgvuldigheid van de Staatsloterij verwacht. Ze verdraaien de zaak.' Maar daar is de Staatsloterij het niet mee eens. De advocate van de organisatie legde de rechter uit dat er na de melding van de man wel degelijk onderzoek is gedaan. 'We hebben de uitbetaling netjes opgeschort om te kijken wat er aan de hand was.'

Schoonvader is 'vermoeide 80-jarige man'

De schoonvader werd ondervraagd en vertelde de Staatsloterij dat het winnende lot door zijn schoonzoon aan hem is geschonken. De Rijswijker zou de schoonvader zelfs gefeliciteerd hebben en hem gezegd hebben dat hij nu eindelijk een huis in Suriname kon kopen.
De Staatsloterij vond het verhaal van de schoonvader geloofwaardig. 'Er is geen twijfel dat hij de rechtmatige winnaar was', zei de advocate van de loterij tijdens het kort geding. De Staatsloterij laat meewegen dat de schoonvader een vermoeide 80-jarige man is, die ook niet in staat moet worden geacht om een lot te stelen. Daarom werd de hoofdprijs van 3,2 miljoen euro toch aan de schoonvader uitgekeerd.

'Hij heeft het stiekem verwisseld'

'De kous is hiermee eigenlijk af voor de Staatsloterij', zegt de advocate. Maar voor de inwoner van Rijswijk is dat nog niet zo. Hij ontkent het verhaal dat hij het winnende lot geschonken zou hebben aan zijn schoonvader. 'Ik heb helemaal niets geschonken. Ze hebben het stiekem verwisseld. Het geld heb ik hard nodig.'
Zijn advocaat betoogt dat de Staatsloterij zelf de zaak aan de rechter had moeten voorleggen. Daartoe zou de organisatie volgens haar eigen reglement verplicht zijn. 'Het gaat hier ook niet om zomaar een bedrag, maar om ruim drie miljoen euro.' De rechter zal uitspraak doen op 5 januari.