Anonieme brief: 'Topman LUMC duldt geen tegenspraak en moet weg'

Hoofdingang van het LUMC
Hoofdingang van het LUMC © ANP
LEIDEN - In een anonieme brief aan de Raad van Toezicht van het LUMC wordt het vertrek geëist van topman Douwe Biesma. Volgens het Leidsch Dagblad is de brief geschreven door een 'representatieve groep directeuren en afdelingshoofden'. Het ziekenhuis zelf ontkent dit. Er ligt een brief, maar het grote merendeel van de directeuren en afdelingshoofden zou de inhoud niet onderschrijven, zegt een woordvoerder.
De brief is voor de kerstdagen onder meer verstuurd aan de Raad van Toezicht (RvT) van het Leidse ziekenhuis. Op het interne intranet van het LUMC wordt hier ook melding van gemaakt. Voorzitter Jacques van den Broek van de RvT meldt daar: 'Voor het LUMC staat een cultuur van respect, toetsbaarheid en transparantie voorop. Een cultuur en een werkomgeving waarin mensen zich gehoord voelen. De Raad van Toezicht (...) steunt de Raad van Bestuur en de stappen die hierin gezet worden.'
Binnen het LUMC zouden veel mensen hun wenkbrauwen hebben opgetrokken na berichtgeving over de brief. Een woordvoerder laat in een officiële reactie weten dat afdelingshoofden en directeur zich niet herkennen in de inhoud, en er niet achterstaan. Vanuit het LUMC zelf komen ook berichten dat mensen enorm verbaasd zijn en zeggen dat het in de brief geschetste beeld niet klopt

Raad van Bestuur deed niets na intern rapport

In de anonieme brief staat volgens het Leidsch Dagblad dat de briefschrijvers het vertrek van decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn hekelen. Die legde, officieel tijdelijk, zijn functie neer nadat Omroep West en Follow the Money berichtten over het feit dat hij al een jaar voordat het LUMC door Europa op de vingers werd getikt, een gesprek had met de klokkenluider die de fraude aan het licht bracht. Hij deed niets, de Raad van Bestuur ook niet. Ook een intern rapport uit 2019 bleef zonder actie.
Op de avond voor de publicatie van Omroep West en Follow the Money legde Hogendoorn zijn functie neer. De briefschrijvers zeggen volgens de krant, dat Hogendoorn is 'geofferd' terwijl de topman van het universitaire ziekenhuis blijft zitten. Ze willen nu dat hij wordt geschorst en stellen voor dat een ander lid van de Raad van Bestuur de positie overneemt. Dat is Frida van den Maagdenberg, die eerder ook al interne bijeenkomsten over deze kwestie leidde binnen het ziekenhuis.

'Serieus gesprek binnen de organisatie'

De Raad van Toezicht van het LUMC wil niet inhoudelijk ingaan op de inhoud van de anonieme brief. Wel zegt de voorzitter op intranet: 'Elk signaal is relevant. Wel zullen we naar aanleiding hiervan serieus het gesprek aangaan binnen de organisatie.'
Naar aanleiding van de publicaties van Omroep West en Follow the Money is in november een extra onderzoek gestart binnen het LUMC naar de fraude met subsidies. Dat onderzoek is nog niet afgerond.
De fraude binnen het LUMC en de nasleep daarvan wordt gevolgd door Frank van Deutekom. Als u tips heeft, of uw verhaal kwijt wilt, dan kan dat via een mail.