Flatbewoners woest na bekogeling politie met zwaar vuurwerk: 'Normale mensen doen dit niet'

Om de veiligheid en de openbare orde te herstellen heeft de ME kort opgetreden in de wijk
Om de veiligheid en de openbare orde te herstellen heeft de ME kort opgetreden in de wijk © Regio15
DELFT - 'Het was dramatisch om te zien.' Bewoners van de Delftse Debussyflat zijn woest nadat in de nacht van zondag op maandag politieagenten vanaf de galerij werden bekogeld met zwaar vuurwerk. 'Een agent werd van zijn fiets geduwd en het vuurwerk kwam van verschillende kanten naar beneden.' De politie is inmiddels een onderzoek gestart en op zoek naar getuigen.
Dinsdagmiddag spreken verschillende huurders van de flat in de Delftse wijk Buitenhof zich uit over de heftigste oudjaarsnacht in jaren. Uit angst voor represailles wil geen van hen bij naam worden genoemd.
Voor de deur van de flat maakt een man de stoep schoon, hij maakt een afkeurende beweging met zijn hoofd en wil niks kwijt over de situatie. In het gebouw houden meerdere agenten een buurtonderzoek.

'Tranen liepen over mijn wangen'

Een flatbewoonster die net aankomt in de hal blikt geëmotioneerd terug op Oud en Nieuw. De vrouw viert het nieuwe jaar thuis in haar woonkamer en hoort rond 22.30 uur een hoop commotie, waarna ze besluit een kijkje te nemen op de galerij. Onderaan de flat ziet ze op dat moment een groep kinderen, volwassen en politie staan.
'Het was eng en beangstigend om te zien hoe de politie werd aangevallen. De tranen liepen over mijn wangen en ik vind het heel erg respectloos dat er mensen zijn die dit doen. Hulpdiensten laat je met rust, die mensen doen gewoon hun werk en zorgen voor de veiligheid', blikt ze terug.
Een bewoner filmde het tafereel vanuit de flat in Delft:
Een bewoner filmde het tafereel vanuit de flat in Delft
Bij de ingang verzamelen zich langzaam steeds meer woedende bewoners. Een vrouw die net terugkomt van de supermarkt is ook getuige van de aanval op de agenten. Ze ziet vanaf de galerij hoe de situatie volledig uit de hand loopt. 'Ik zat tv te kijken en hoorde steeds hardere knallen. Toen ik buiten ging kijken, werd er zwaar vuurwerk naar beneden gegooid terwijl de politie op dat moment bezig was om een veilige situatie te creëren. Het viel mij op dat er veel kinderen stonden, waarvan ik mij afvroeg wat die daar op dat moment te zoeken hadden.'
Ook een andere man die zich mengt in het gesprek heeft geen goed woord over voor de situatie. 'Het was hier een grote ellende met Oud en Nieuw. Dit slaat toch helemaal nergens meer op? Normale mensen doen dit niet en ik verbaas mij nog het meest over het feit dat het voornamelijk jongeren waren die zich onderaan de flat met de situatie bemoeiden. Waar gaat het dan mis in de opvoeding? Ik kan er met mijn hoofd niet bij', verzucht hij.

Zorgen over veiligheid in de flat

Bij een deel van de bewoners zijn er sinds oudjaarsavond nog meer zorgen over de veiligheid in de flat. Ze vertellen dat een groep jongeren al langere tijd 's avonds en in de weekenden rondhangt in het gebouw en dat het voor mensen van buitenaf makkelijk is om binnen te komen. Ondanks dat er in de hal meerdere camera's hangen en de toegangsdeur tussen 18.00 uur en 06.00 uur alleen te openen is met een speciale knop.
'Mensen laten elkaar binnen of zetten stokjes achter de deuren om andere binnen te laten komen. Een aantal jaar geleden hadden wij nog een beveiliger, maar sinds die er niet meer is, is de situatie alleen maar verslechterd. Als ik jongeren aanspreek die hier duidelijk niet horen, word ik uitgescholden of geïntimideerd. Daarom spreek ik tegenwoordig niemand meer aan en vermijd ik de confrontaties', zegt een man uit de flat bezorgd.

Politie start een onderzoek

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er op oudejaarsavond rond 23.00 uur op en rond de Debussystraat in Delft meerdere strafbare feiten zijn gepleegd. 'We kwamen daar omdat er vernielingen werden gepleegd bij een supermarkt. Ook verleenden we eerste hulp bij een vrouw die flauwgevallen was. Hierbij werden agenten belaagd en werd er vanaf de flat aan de Debussystraat gegooid met zwaar vuurwerk', zegt de woordvoerder.
'Ons doel is om de jaarwisseling voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat hulpverlening bij een onwelwording onmogelijk wordt gemaakt, is volstrekt onacceptabel. Er raakte gelukkig niemand gewond, maar dat had heel anders kunnen aflopen.'

Woningcorporatie

Ondanks meerdere pogingen om in contact te komen met woningcorporatie Vidomes, is het nog niet gelukt om een reactie te krijgen.