Minder treinen tussen Den Haag en Rotterdam vanwege opleiding machinisten

Een nieuwe intercity van NS
Een nieuwe intercity van NS © ANP
DEN HAAG - Tussen Den Haag Centraal en Rotterdam rijden vanaf maandag minder treinen. De reden is opvallend: het spoor is nodig voor de opleiding van machinisten. Daarom vervalt er één belangrijke intercity tussen Den Haag Centraal en Rotterdam.
Volgens de NS is nieuwe trein, de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), nodig om machinisten op te leiden. Daarom is de dienstregeling aangepast en rijden er minder van dit soort treinen op het traject tussen Den Haag centraal en Rotterdam Centraal.
Daarom rijdt de intercity van Amsterdam naar Rotterdam van maandag tot en met vrijdag door naar Eindhoven en stopt dus niet bij Den Haag Centraal en Rotterdam.

Geen directe intercity

Dit betekent dat er bijna een maand lang geen directe intercity rijdt tussen Den Haag Centraal en Rotterdam. Reizigers vanuit de richting Eindhoven naar Den Haag kunnen overstappen op station Rotterdam Centraal.
Tussen Rotterdam Centraal en Den Haag blijven intercity's rijden naar Den Haag HS en Den Haag Laan van NOI. Daarnaast rijden er vier sprinters per uur naar Den Haag Centraal.

Machinisten gaan nieuw treinstel besturen

De machinisten worden opgeleid om het nieuwe treinstel van NS, de intercity Nieuwe Generatie (ICNG), te besturen. De INCG is een type enkeldekstreinstellen van de NS, dat in 2023 in dienst is gekomen. Ze zijn bedoeld voor het intercitynetwerk en moeten ouder materieel zoals de oudste ICMm's en de ICRm vervangen.
Volgens de NS gaat het gaat om grote aantallen machinisten die de opleiding gaan volgen. Daarom zijn er vanaf 8 januari tijdelijk minder ICNG-treinstellen beschikbaar voor de dienstregeling.