Toerist schiet in centrum pistool leeg tijdens jaarwisseling, agenten 'hartstikke bang'

Twee aanhoudingen na mogelijke schietpartij
Twee aanhoudingen na mogelijke schietpartij © Regio15
DELFT - 'Als dit in Amerika gebeurd was, lag u met veertien gaten in uw lijf op straat!' De Duitse toerist die tijdens de jaarwisseling een pistool in de lucht leegschoot in Delft, heeft geluk dat hij nog leeft. Dat maakt de rechter hem duidelijk wanneer het over zijn aanhouding gaat tijdens de eerste snelrechtzitting van dit jaar. Alex N. (21) moest zich verantwoorden voor verboden wapenbezit, maar in de rechtbank blijkt dat hij zijn gaspistool ook flink gebruikt heeft.
Gekleed in een grijze blouse, donkere broek en kleurige Nike sneakers eronder zit Alex N. met gebogen hoofd in de rechtszaal. Zijn haar strak in een staartje naar achteren. Over zijn stoel hangt zijn jas nog vol met modderspatten van zijn aanhouding, waarbij hij languit op de natte straat lag. Na drie dagen voorarrest moet hij zich verantwoorden voor wat hij gedaan heeft in de nieuwjaarsnacht.
Volgens de officier van justitie had Alex N. een gaspistool in zijn bezit met zes gaspatronen en ook nog eens tweehonderd losse flodders. Maar misschien nog wel belangrijker, hij heeft er 31 keer mee in de lucht geschoten, midden op straat in het centrum van Delft, terwijl iedereen de jaarwisseling vierde. De jonge man uit het Duitse Bad Bergzabern heeft alles bekend en lijkt schuldbewust in de rechtszaal te zitten.

Tientallen keren in de lucht geschoten

'Ik wilde mijn verjaardag en de jaarwisseling vieren in Nederland, samen met mijn vriendin', vertelt hij. 'Het pistool heb ik in Duitsland gekocht, daar mag je zo'n alarmpistool hebben. De man die het verkocht vertelde dat ik het naar Nederland mee mocht nemen wanneer het in een koffer met tie-wraps er omheen zit. Ik heb het meegenomen om in de lucht te schieten om twaalf uur tijdens de jaarwisseling. Ik wilde niemand kwaad doen.'
Schieten deed Alex N. inderdaad, maar liefst 31 keer dus. Een getuige zag dat hij een paar keer in de lucht schoot, zijn wapen vasthield als een gangster en daarna weer schoot. Het schieten werd gefilmd en belandde in een groepsapp van de politie in Delft, die daarop meteen met veel agenten uitrukten.
Agenten met getrokken pistolen houden de verdachte aan:
Verdachten met getrokken pistolen aangehouden
Alex en zijn vriendin, die ook bij de zitting aanwezig was, werden al snel herkend. De agenten troffen ze aan op een bruggetje op de Oude Langendijk in Delft. En het had dus niet veel gescheeld of de aanhouding had het leven van Alex gekost. 'Ik verstond het niet, ik wist niet wat er van me verwacht werd', zegt Alex.
Met getrokken wapens, en schreeuwend om boven het geknal van het vuurwerk uit te komen, sommeerden de agenten het stel op de grond te gaan liggen. Terwijl de laserpuntjes van de tasers op het lichaam van Alex en zijn vriendin schijnen, grijpt hij in zijn binnenzak om het wapen eruit te halen. Een moment dat fataal had kunnen zijn.

Agenten 'hartstikke bang'

'In het dossier staat dat de agenten u toen bijna doodgeschoten hadden. Ze waren hartstikke bang, maar konden zich beheersen. Dankzij hun zit u hier nog', zegt de rechter. 'Als dit in Amerika gebeurd was, lag u met veertien gaten in uw lijf op straat', zegt de rechter.
De rechter rekent het Alex zwaar aan, dat hij in de rechtszaal zit en praat alsof het de normaalste zaak van de wereld is. 'U kunt u niet verplaatsen in hoe u overkomt op andere mensen. U heeft niet nagedacht hoe het voor andere Delftenaren is, wanneer een vreemdeling een pistool in de lucht leegschiet. Dat is iets wat we zien op beelden uit oorlogsgebieden en Nederland is geen oorlogsgebied.'

'Thank you'

De opgelegde straf is zes weken gevangenis. Wel mag Alex zijn piepjonge vriendinnetje terug naar Duitsland brengen voor hij zijn straf komt uitzitten in Nederland. 'Thank you', zegt hij daarover tegen de rechter.