Geliefd buurthuis mag misschien toch blijven

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDSCHENDAM - Er is nog hoop voor wijkcentrum De Blauwe Tram in Leidschendam. Er is een redelijke kans dat het geliefde buurthuis op de huidige locatie mag blijven. Eerder werd bekend dat het buurthuis zou moeten wijken voor nieuwbouwwoningen.
Nu lijkt woningbouwcorporatie Wooninvest toch af te zien van het plan voor woningen. In plaats daarvan willen ze kleine maatschappelijke bedrijven zoals fysiotherapie en psychologenpraktijken vestigen.
Dat meldt voorzitter van de Wijkvereniging De Blauwe Tram, Maria Munnik tegen mediapartner Midvliet. De wijkvereniging zou hierbij alleen wel een wat kleinere ruimte overhouden.

Wegvallen subisidie

In augustus vorig jaar leek het einde oefening voor het buurtcentrum. Volgens WoonInvest kon de wijkvereniging de huur na het wegvallen van de gemeentelijke subsidie niet meer betalen.
Maar volgens voorzitter Maria Munnik klopte dit niet. 'Wij betalen alle vaste lasten, niet alleen energiekosten en deze betalen we niet aan WoonInvest, maar gewoon zelfstandig aan de leverancier', zei ze destijds.

Huur 'bizar hoog'

Daarnaast had het buurthuis sinds juli 2020 geen huurcontract meer, maar een gebruikersovereenkomst met WoonInvest volgens Munnik.
'Daarbij hadden wij destijds aangegeven het bedrag aan huur te willen blijven betalen aan hen, zonder de aanvulling van de gemeente. Maar dat hebben zij geweigerd. Om nog even duidelijker te maken waarom we de huur niet kunnen betalen: die is dus 67.000 euro per jaar. Kaal. Bizar hoog voor een vereniging.'

Bloeiperiode tegemoet?

WoonInvest zou nu bereid zijn om financiële compensatie voor de hoge huur te verlenen. Ook bij de gemeente is een aanvraag voor tijdelijke financiële ondersteuning gedaan.
Daarna kan de wijkvereniging weer een bloeiperiode tegemoet gaan met een uitbreiding van activiteiten en eigen inkomsten.

Experts maken zich zorgen over verdwijnen buurthuizen

Eerder zeiden experts al tegen Omroep West dat ze zich zorgen maken om het verdwijnen van buurthuizen. Ze zien dat buurthuizen moeite hebben met voortbestaan en dat is een groot probleem. 'Publieke plekken waar burgers laagdrempelig kunnen samenkomen, zijn essentieel', zei Marije van den Berg van Democratie in Uitvoering.
Als onderzoeker en adviseur van gemeentes maakte zij zich onder meer hard voor het voortbestaan van buurthuizen in de regio. 'In de politiek wordt vaak gesproken over dat we het samen moeten doen en dat we moeten optreden tegen individualisering. Maar in de praktijk zie je dat de plekken die daarvoor nodig zijn, zoals buurthuizen, steeds meer onder druk komen te staan', zegt ze.