Gedenkplek voor Krijn (66) en maatregelen in De Bakkerij na dodelijke steekpartij

Foto's van Krijn Schoonderwoerd bij zijn gedenkplek
Foto's van Krijn Schoonderwoerd bij zijn gedenkplek © Omroep West
LEIDEN - Een gedenkplek voor de doodgestoken Krijn, de balie op een andere plek en agressietraining voor medewerkers. Het reilen en zeilen bij diaconaal centrum De Bakkerij in Leiden zal nooit meer hetzelfde zijn na de fatale steekpartij van afgelopen zomer. De steekpartij kostte het leven aan de 66-jarige vrijwilliger, twee andere medewerkers raakten gewond. Zij zijn nog niet aan het werk, zo vertellen betrokkenen die een half jaar na het drama terugblikken.
Op vrijdagochtend 14 juli 2023 ging het gruwelijk mis in het diaconaal centrum aan de Oude Rijn in het centrum van Leiden. Er werden drie mensen neergestoken in de kerkelijke instelling, waar ook verschillende hulporganisaties gevestigd zijn. De 66-jarige Krijn Schoonderwoerd overleefde de aanval niet. Hij was het aanspreekpunt bij de receptie en werd omschreven als een 'altijd vriendelijke man'.
Twee anderen raakten gewond, van wie één ernstig. Het ging om een medewerker en een vrijwilliger van de organisatie, en iemand die namens een andere organisatie een ruimte huurt in het pand. Beiden zijn nog niet aan het werk.
De steekpartij was in dit pand aan de Oude Rijn in Leiden
De steekpartij was in dit pand aan de Oude Rijn in Leiden © Regio15
Vlak na de steekpartij werd een 39-jarige man aangehouden, maar die werd een paar dagen later weer vrijgelaten. Enkele dagen later pakte de politie de 38-jarige Tareq S. op. Hij zit nog vast voor de dodelijke steekpartij en wordt verdacht van moord en twee keer poging tot moord.

'Het was zijn lust en zijn leven'

Nu, een half jaar na de fatale steekpartij, blikken medewerkers van het centrum terug op die zwarte dag. In een van de ruimtes achter De Bakkerij is een gedenkplek ingericht voor Krijn Schoonderwoerd. 'De Bakkerij was zijn lust en zijn leven. Hij kwam hier heel erg graag', vertelt Tamara Breton, medewerker van De Bakkerij. ‘Het is een mooie plek voor herinneringen.'
Vrij snel na het incident is de Bakkerij weer open gegaan. 'Dat vonden we belangrijk', zegt predikant Judith van den Berg. 'We zijn er om juist de kwetsbaren in de samenleving te helpen en dan kun je niet te lang dicht blijven.'
De Bakkerij in Leiden
De Bakkerij in Leiden © ANP
Volgens de predikant was het 'bijzonder' hoe cliënten reageerden na het heftige incident. 'Ze vonden het stuk voor stuk vreselijk, want De Bakkerij is voor hen een veilige thuishaven waar ze gezien, gehoord en geholpen worden.'
Zelf kon ze de heftige gebeurtenis 'vrij snel een plek geven', vertelt ze een half jaar na dato. 'Maar er waren ook medewerkers die er veel meer moeite mee hadden en dat kan ik ook heel goed begrijpen.' Twee andere medewerkers van De Bakkerij raakten bij het steekdrama gewond. Zij zijn nog niet aan het werk. 'Het heeft enorm veel impact op hen gehad', weet Van den Berg.

Balie op andere plek

Naast een gedenkplek, zijn er ook maatregelen genomen. Zo hebben alle medewerkers agressietraining gekregen. Ook is de balie in het pand verplaatst, zodat er sneller zicht is op degene die binnenkomt, vertelt de predikant.
Ze wil benadrukken dat het diaconaal centrum voor iedereen open en toegankelijk blijft, 'omdat de hulp aan de kwetsbaren in onze samenleving ontzettend belangrijk is'. Van den Berg: 'Ondanks de vreselijke gebeurtenis willen wij mensen helpen. Dat is onze missie.'
Een foto van Krijn Schoonderwoerd bij zijn gedenkplek
Een foto van Krijn Schoonderwoerd bij zijn gedenkplek © Omroep West
Medewerker Tamara Breton onderschrijft die missie en zet zich daarom ook in voor het diaconaal centrum. Ze voelen zich daarbij erg gesteund door andere centra in het land. 'Iedere week ontvangen we nog steeds bloemen van andere diaconale centra', vertelt Breton.
'Die zetten we bij de gedenkplek van Krijn. Dat is hartverwarmend en we voelen ons daardoor niet vergeten', besluit ze.