Rugbydames geconfronteerd met twee vermoorde clubleden: 'Spelen als witte vlinder met ons mee'

Het damesteam van HRC
Het damesteam van HRC © Omroep West
DEN HAAG - Een niet te bevatten drama dat nog altijd grote sporen achterlaat: de gruwelijke moorden op HRC-leden Ximena (15) en op de 23-jarige Renée. Het damesteam van de Haagsche Rugby Club - HRC Xtreme - bestaat dit jaar tien jaar en is juist ontstaan na het tragische verlies van Ximena. Dit seizoen komen de dames uit in de ereklasse. En af en toe lijkt het alsof Ximena en Renée meespelen.
De gruwelijke moord op de 15-jarige rugbyspeelster Ximena, was de start van dit damesrugbyteam. Met een grote X op hun tenue 'speelt' Ximena elke wedstrijd nog met hen mee.
En dan slaat het noodlot nog een keer toe als clubgenoot Renée in de nacht van 22 op 23 mei 2021 op brute wijze van het leven wordt beroofd. De teamleden kampen 2,5 jaar na de dood van Renée op een eigen wijze met dit verlies.
De dames van rugbyteam HRC Xtreme denken nog iedere dag aan de vermoorde Ximena (15) en Renée (23):
'Het heeft lang geduurd voordat ik weer naar buiten durfde in het donker. En nog steeds stuur ik, als ik van de rugby naar huis fiets, altijd mijn live locatie', vertelt teamgenoot Lies.
'We hebben elkaar die eerste maand elke dag gezien en dat was erg fijn. Omdat als je elkaar hebt, heb je degenen die er niet meer zijn ook nog', vertelt Hannah in het krachthonk van HRC. 'Maar het is heel onwerkelijk en ik denk dat dat bij iedereen nog steeds wel zo is.'
Ximena Pieterse
Ximena Pieterse
Als de dames een witte vlinder op het veld zien, weten ze dat Ximena en Renée erbij zijn. 'Die witte vlinder is voor ons allemaal een teken dat er extra mensen met ons meespelen', zegt Lies. 'Maar na de wedstrijd is er dan vaak weer een ontlading en huilen we bij elkaar weer uit'.
De 23-jarige Renée
De 23-jarige Renée © Privéfoto
Dat de dames dit jaar ereklasse spelen komt voornamelijk door keihard trainen, maar hun teamspirit is door alle gebeurtenissen bijzonder te noemen.
'Je ziet dat terug in de wedstrijden, als wij als team samenspelen dan kan eigenlijk niemand van ons winnen en dat is die sterke band die wij hebben', zegt teamlid Do.

Twintig keer gestoken

De 15-jarige Ximena uit Nootdorp werd om het leven gebracht in het huis van Stanley A. in de Goudenregenstraat in Den Haag. Ximena haar telefoon was leeg en A. bood aan om haar telefoon op te laden.
Ximena viel op de bank bij A. in slaap, waarna hij haar heeft vermoord. Stanley A. kreeg zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. A. zat al eens vijf jaar in jeugd-tbs, omdat hij een willekeurige vrouw neerstak.

Lichaam in brand gestoken

Het lichaam van Renée, speelster van de Haagsche Rugby Club, werd in de nacht van 22 op 23 mei 2021 gevonden aan de Doorniksestraat op Scheveningen. Ze was vanaf een feestje fietsend op weg naar huis toen T. haar van haar fiets trok.
De veertiger heeft de jonge vrouw vervolgens misbruikt, neergestoken en daarna in brand gestoken, zo concludeerde de rechtbank. De verdachte werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs.
'Tijdens belangrijke wedstrijden of als we spelen op de datum van het overlijden van Ximena en Renée, spelen we altijd met rouwbanden', zegt Hannah. 'Dan weten we altijd, er zijn nog extra mensen bij. Dat is voor ons nog een reden om te spelen. Als wij samen zijn, dan zijn zij er ook'.